sunnuntai 19. huhtikuuta 2009

KARTIOVALKOKUUSEN HAASTE


Kartiovalkokuusi (Picea glauca) on sellainen sokeritopan näköinen kaunis ja haasteellinen havuistutus. Se kasvaa hyvin hitaasti, mutta voi kasvaa jopa 2 metrin mittaan. Mitä iäkkäämpi, sen viehättävämpi havu on, sillä siitä tulee hyvin persoonallisen mallinen riippuen monista eri seikoista. Yksi muotoon jännästi vaikuttava asia on se, että jos siitä pääsee vaikka yksi oksa kevätahavan takia ruskettumaan ja leikkaat sen pois, minkä voi tehdä, kasvi pyöristää vähitellen oksansa peittäen leikkauskohdan. Näin syntyy myhkyröitä ja persoonallisia muotoja.

Kasvin haaste on se, että havu alkaa kevätauringossa ja tuulessa haihduttaa kosteutta, mutta se ei saa mistään uutta kosteutta, koska maa on vielä roudassa, joten kasvi alkaa ruskettua ja pahimmillaan se kuolee. Monet eivät tämän takia uskalla hankkia tuota persoonallallista kaunotarta ollenkaan. Mutta pelastus saapuu nyt!:

Minulla on noita kasveja nyt kymmenen! Kaikki ovat eri-ikäisiä ja valon ja maan suhteen aivan erilaisissa paikoissa tontillamme. Yksikään ei ole kuollut. Tosin kerran istutin kartiovalkokuusen likelle valkoisen kivitalomme seinää ja se oli minun mokani. Kasvi alkoi kuivua ja suutuin niin, että revin sen maasta ja viskasin takametsään. Iltapäivällä saapui naapurin rouva kahville ja ihmetteli, että 'missä se sun upea kartiovalkokuusi on tuosta seinän vierestä'. Johon minä: 'Se makaa juuret ilmassa takametsässä!' Tomerana Tuula lähti hakemaan 'reppanaa' ja kaivoi sille kuopan kaarisiltamme varjon puoleiseen nurkkaan. Kastelin sen kerran ja sanoin: Kuole, jos haluat! Eikö mitä, siinä se vain paisuu ja kasvaa ihan komeana.

Ja syy, miksi nyt julkaisen tämän jutun on se, että jos sinulla on pihallasi kartiovalkokuusia, suojaa ne nyt puutarhaliikkeistä saatavalla hallaharsolla tai juuri tähän tarkoitukseen valmistetulla hupulla. Huolehdi, että kasvi saa ilmaa eli huppu ei saa olla mikään ilmatiivis pussi. Tämän huputuksen lisäksi kastele kasvin juuristoa huoneenlämpöisellä vedellä, millä nopeutat juuriston sulamista.

Minä laitan huput noin huhtikuun alussa ja otan pois vappuna. Mutta sen lisäksi tuuletan kartioita aika ajoin ottamalla suojat pois varjoisina päivinä.

Kartiovalkokuusen menestymisvyöhykkeet ovat I-III, mutta olen kaatanut jo tämänkin teorian, sillä asumme IV vyöhykkeellä kymmenen hyvin viihtyvän Picea glaucan kanssa. Myönän kyllä, että saareme saattaa olla III-vyöhykettä, sillä Päijänne ympäröi meitä hyvin.

Muistathan, että tämä kaunotar ei pidä siitä, että jokin toinen kasvi hipelöi sitä. Itse olen esimerkiksi nyt istuttanut yhden kartiovalkokuusen liian likelle kaunista jalosyreeniä ja aion hoitaa asian niin, että leikkaan syreenistä pois sen oksan, joka uskaltaa koskettaa haasteellista havuani. Syreeni kestää moisen pikkuleikkauksen hyvin.

Olen huomannut, että kartiovalkokuuset pärjäävät niin auringossa kuin puolivarjossa. Jos kysyt tätä puutarha-alan liikkeestä, saat joka kerta eri vastauksen. Minun tietoni perustuu käytännön kokemukseen 28 vuoden ajalta. Jos edellä kerrottu tuntuu kovin työläältä niin voin luvata, että iän myötä kasvin sietokyky kevätahavan suhteen paranee. Minulla on jo nyt neljä kartiovalkokuusta, joita en peitä ollenkaan, korkeintaan kastelen pari kertaa huhtikuun puolivälin jälkeen.

Tähän kauniiseen havuun tulee melkein riippuvuus. Syksyllä kun kaikki alkaa jo olla kuollutta, nämä 'sokeritopat' näyttävät hyvin viehättäviltä. Ja talvella, kun ne ovat saaneet lunta päälleen, ne ovat todellisia lumipatsaita. Ja ihan kohta, kun nostan huput pois, kartiovalkokuuset ovat ensimmäiset kevään katseenvangitsijat. Nämä kaunottaret ovat vaivan väärti!

Katso täältä pääjuttu ja kuvia tästä viehättävästä ikivihreästä!

Leena Lumin puutarhassa

4 kommenttia:

  1. Jep,meillä Korpilahdella jouluhavuna ostettu ja maahan tökätty sokeritoppa kasvaa ja kukoistaa. Ikinä en ole peitellyt, lunta kasannut päälle keväällä sitä mukaa kun entiset kinokset sulaneet. Ja aurinkoa tällä pihalla piisaa! Terv. Milja Torstensson

    VastaaPoista
  2. Hei Milja!

    Tässä postauksessa ei ole kuvia! Mene siihen, jossa lukee Kartiovalkokuusen haaste ja viehätys, niin näet niitä monta ja eri vuodenaikoina.

    Minä olen kyllä toukokuulla laittanut sitä hallaharsoa, mutta renin jo vappuna pois. Keväällä kun ei ole muuta vihreää vielä ne ovat somia ja sitten syksyllä, kun ensilumi hunnuttaa ne kevyesti ja kaikki muu on kuollutta.

    Olen peruastamassa oikeaan sivupalkkiini Kavitietopankkia 26 vuoden puutarhakokemukseen perustuen. Siihen tulee yksi kuva ja sitä kun klikkaa, aukeavat kuvat ja jutut. Vielä yksi aihe eli syyshortensia valmiiksi ja sitten teen sen. Jatkan ensi suvena.

    Mukavaa syyskesän jatkoa sinne Korpilahdelle!

    VastaaPoista
  3. Hei,

    meillä on viime kesänä istutettuja kartiovalkokuusia,
    joista kaksi on ruskettunut pahasti kevätauringossa, vaikka niiden päällä oli suojat. Nyt mietin mitä teen niiden kanssa. Mutta onko parasta olla tekemättä mitään ja antaa ajan hoitaa ne. Valitettavasti tuntuu pahalta katsella niitä tuossa etupihalla, kun niistä on tullut tuollaisia kartioruskokuusia.

    VastaaPoista
  4. Anonyymi, minulla on enemmn juttua tästä kasvista, kun googlat Kartiovalkokuusen haaste ja viehhätys

    Kun avaat sen pääjutun tästä kartiovalkokuusesta, katso talvikuvaa ja sillan vasemmalla puoelella olevaa kuusta: Se oli seinän vieressä ja jo ihan ruskea. Heitin sen pois, mutta naapurin rouva näki ja kehoitti istuttamaan tuohon sillan varjoon. Nyt se on puutarhamme komeni yksilö.

    Minä pidin aivan kevyttä harsoa tänä vuonna vain auringon puolella oleville ja vain pari viikkoa. Yksikään noin kymmenestä ei ole ruskea. Toiset ovat auringossa, toiset varjossa. Kastelen juuristoa paljon eli sulatan roudan pois nopeasti. Nytkin kastelen vielä uusia, pieniä yksilöitä. Etsi se pääjuttu ja se löytyy myös Leena Lumi's Flower Power

    Etupihalla niitä on ikävintä kauan odottaa vihreiksi. Jos vain kärki on ruskea leikkaa tai sahaa se pois. Näin minä tein yhdelle uudelle tänä vuonna, joka on myös etupihalla, mutta rinteessä, josta vesi valuu helposti pois.

    Onnea tämän viehättävän kasvin kasvattamiseen!

    VastaaPoista