perjantai 10. heinäkuuta 2009

MAR ADENTRO/MERI SISÄLLÄNI

Joitakin vuosia sitten näimme mieheni kanssa elokuvateatterissa espanjalaisen elokuvan Meri sisälläni (Mar adentro, 2004) ja se oli niin vaikuttava, että ostin filmin heti sen tultua myyntiin. Täysin tämän filmin ansiota on myös se, että tein muutama päivä ennen mieheni pyöreitä synttäreitä (sattumaa;-) hoitotahdon (my last will), jonka löydätte vähän rollaamalla ja klikkaamalla. Leffa tulee tänään TV1 klo 21.30. Älkää jättäkö väliin, jos haluatte kokea jotain elämää suurempaa! Filmi on saanut kaikilta niiltä leffa-arvostelijoilta, joita minä seuraan täydet pisteet ja nyt kirjoitan teille suoraan Anna-lehdestä no 28, mitä Antti Lindqvist elokuvasta ja sen pääosan esittäjästä Javier Bardemista kertoo:

Rakkautta ja kuolemaa

Javier Bardemin vahva roolisuoritus on runollisen kauniin elokuvan ydin.

"Ihminen oppii itkemään hymyillen", sanotaan espanjalaisen Alejandro Amenábarin ohjaamassa erinomaisessa elokuvassa Meri sisälläni. Se kertoo lähes 30 vuotta sängyssä maanneesta miehestä, Ramon Sampedrosta (Javier Bardem), joka on halvaantunut sukellusmatkalla nuorukaisena.

Ramonin elämän sisältönä ovat vierailulla käyvät ystävät, radio, televisio ja ikkunan takainen maisema. Myös tietokone ja suussa pysyvä kynä kuuluvat miehen arkiaskareisiin.

Tositapahtumaan pohjautuva elokuva osaa hyvin viivytellä oikeissa asioissa, rakkaudessa ja kuolemassa. Samat teemat ovat kulkeneet läpi Kanarian saarilla syntyneen Bardemin tuotannon.

Bardemin roolityö onkin elokuvan sielu. Meri säsälläni kahmi vuonna 2004 lukuisia palkintoja aina parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarista ja Golden Globesta neljääntoista Goya-palkintoon. Eikä syyttä. Siinä on nimensä veroista syvyyttä, älykästä kosketusta todellisiin tunteisiin.

5 kommenttia:

  1. Samat tunnelmat blogissani tänään.

    VastaaPoista
  2. Olen juuri matkalla sinne...tulin juuri vasta kotiin ja tein tämän aamulla nopeasti.

    VastaaPoista
  3. Tämä leffa on yksi parhaita mitä olen koskaan nähnyt, se on tosiaan "must". Pitääkin katsoa toiseen kertaan TVkaistan kautta.

    VastaaPoista
  4. Tämä on huikea! Kiitos Leena lainassta, nyt taidan katsoa uudelleen.

    VastaaPoista
  5. Allu, ehkä olet huomannut, että olen tehntyt 'My Last Will'...(rollaa vähän),tämä elokuva oli yksi syy siihen. Näen tämän aina uudestaan.

    Anne, eipä kestä, toivottavasti osaat arvostaa. Sun on syytä katsoa uudelleen ja tiedät, miksi...

    Katsoin taas ja kaikki vain vahvistui.

    VastaaPoista