maanantai 3. elokuuta 2009

CAMILLE CLAUDEL


”Avasin eräänä päivänä Paul Claudelin kirjoittaman Kuuntelevan silmän. Luin aivan uudenlaisia arviointeja Rembrandtista. Paul Claudel oli myös löytänyt aivan uuden näkökulman espanjalaiseen maalaustaiteeseen. Artikkelin nimi oli ’Henkistynyt liha’. Olin lumoutunut. Hillitön aistillisuus sekaantui tuliseen mystiikkaan.

Ja sitten aivan kirjan lopussa oli artikkeli, jonka hienovarainen otsikko kuului: ’Camille Claudel’. Kuka tahansa, te tai minä, olisi voinut avata kirjan sinä päivänä juuri siltä sivulta.

Kuka hän oli? Tämä rakastettu, liikaakin rakastettu sisar? ’Jalo otsa, ihmeelliset tummansiniset silmät, ylpeä ja aistillinen suu, tuuheat paksut kastanjanväriset hiukset, jotka valuivat pitkälle selkään.’

Kuka oli tämä nuori nainen, joka äkkiä kutsui minua veljensä kautta? Hän oli rakastanut Auguste Rodinia hulluuteen asti. Heinäkuu vuonna 1913! ’Ulkona odotti ambulanssi. Ja sitten hän tulisi olemaan sairaalassa kolmekymmentä vuotta!’ Hän on siellä, hän odottaa, enää ei saa hukata hetkeäkään, hänen kasvonsa, puolittain peitossa kutsuvat.” Näin kirjoitti nainen Angersissa 1982, yöllä.

Anne Delbéen kirja Camille Claudel Kuvanveistäjän elämä (Une femme, WSOY, 1996) on rohkea kertomus naiskuvanveistäjän elämästä 1880-luvun Pariisissa. Se on tarina lahjakkaasta naisesta, joka väistämättä jää opettajansa ja rakastajansa, maailmankuulun kuvanveistäjän Auguste Rodinin varjoon. Se paljastaa julmasti, mitä tapahtuu naiselle, joka asettuu uhmaamaan miehistä valtakulttuuria aikana, jolloin se ei ollut mahdollista.

Kirja on myös suuri kertomus naiskuvanveistäjän työstä ja sen tuloksista. Upeat mustavalkokuvat Camillen töistä kertovat omaa kieltään: Pieni seireeni, Luuta jyrsivä koira, Rodinin rintakuva, Klotho…Kaikesta lahjakkuudestaan ja suorastaan uskomattomasta uutteruudestaan huolimatta Camille lopettaa elämänsä mielisairaalaan suljettuna, vaikka voimmekin lukea Indren departementin päivälehdestä: ”Camille Claudel, Rodinin oppilas, on tullut melkein yhtä vahvaksi kuin mestari.” Ja tämän: ”En hämmästyisi vaikka Madamoiselle Claudel ottaisi äkkiä paikkansa vuosisatamme suurten kuvanveistäjien joukossa.”

Yksinkertaistettuna teos on kuvaus naisesta miehen varjossa ja hänen pyrkimyksestään elää omaa elämäänsä vapaana taiteilija ja vapaana ihmisenä. Mutta tämä kirja herättää levottomuutta ja tuo mieleen enemmän kysymyksiä, kuin se tarjoaa vastauksia. Camillen silmät katsovat sinua kertoen tarinaa, jota et haluaisi tietää, mutta jota ilman et voi jatkaa. Camille haluaa sinun tietävän!

”24. kesäkuuta 1895. Rodin oli odottanut niin kauan hänen paluutaan. He ottivat toisiaan kädestä. Yksinkertaisesti. Sinä yönä he eivät rakastelleet. Kyteiran iltahämärät.”

4 kommenttia:

  1. Sinä luet ja suollat hurjaan tahtiin juttuja! Yhden aamupäivän kun on pois koneelta niin täällä tapahtuu!

    Minä en ehdi edes pientä osaa lukemaan näistä kirjoista, joita esittelet, mutta ne kiinnostavat silti.

    VastaaPoista
  2. Tämän minä luin ajat sitten tai olen lukenut monasti ja taidan osata ulkoa. Laitoin uusintana, koska olen huomannut,että uudet lukijani eivät tiedä mitään 'vanhasta menneisydestäni'.

    Olen asettanut Camillen katseen niin, että kun aamulla tulen toimisto-kirjastooni, näen hänet heti.

    Tämä on hurja tarina siitä, mitä tapahtuu kun nainen on niin lahjakas, että menee kuuluisan miehen ohi. Toivottavasti Siri Hustvedtille ei käy näin;-)

    VastaaPoista
  3. Todellakin ahkerasti laitat tänne kirja-arvosteluja,kuten Sooloilijakin sanoo.Niitä on mielenkiintoista lukea,kuten tätä. Camille Claudelin traagista tarinaa olisikin mielenkiintoista lukea.

    VastaaPoista
  4. Suosittelen tätä ihan sattumalta löytämääni kirjaa teille molemmille, Sooloilija ja Jael, tunnen teitä jo sen verta, että tiedän teidän pitävän. Kirja myös osoittaa, miten julma on ollut ja on naisen kohtalo miesten maailmassa. Kuitenkin kirja on kaunis ja kuvanveisto melkein alkoi viedä minua...nyt katson kaikkea käsin muotoiltua ihan eri silmällä...

    VastaaPoista