tiistai 7. helmikuuta 2012

NEULO.VIRKKAA.KIRJO.EKO-LANGASTA!

Harvoinpa sitä vaatteita ostaessaan ajattelee, miten uusi asu maatuu vaikka kompostissa tai mitä luontoa kuluttavaa vaatteen valmistuksessa on käytetty. Pääasia lienee, että vaate näyttää ja tuntuu hyvältä eikä sana ekologinen mahdu millään sinne sovituskoppiin. Entäpä innokkaat käsitöiden tekijät, mahtavatko he ajatella ompeluksensa tai kutimensa ekologisuutta, sen elinkaarta tai onko vaaleanpunainen tai houkuttava lila lankakerä eettinen. Tuskin.

Nyt kaikki voi kohta olla toisin, sillä Sanna Vatanen on tehnyt kirjan Neulo.Virkkaa.Kirjo.Eko-langasta! (WSOY 2012). Kirjan kuvat on ottanut valokuvaaja Sami Repo. En ole itse kaksinenkaan käsityöihminen, joskus vain hurahdan upeisiin villalankoihin ja sutaisen jonkun kaulaliinan, mutta tiedän että lukijoissani on sekä käsityön taitajia että ekologisuudesta kiinnostuneita henkilöitä. Minulle riittää kun kashmir on unelmaisen pehmeää ja kaunista sekä sama suunnilleen bambun kohdalla. Onneksi ainakin bambu saa Sannalta armon ja kirjassa on jopa bambuinen hääpuku. Tosin bambun hyväksyminen vaatii Sannaakin ensin käymään pienen casen itsensä kanssa, mutta lopultakin: Voimme käyttää bambua kohtuullisen hyvillä mielin ja hiljaa toivoa, että sen valmistamiseen kuluva energia saadaan vähenemään. Evääksi ekolankamatkalle Sanna antaa ohjeita:

Valitse tuotteita joiden, ympäristöominaisuudet on ilmoitettu. Suosi luomutuotteita. Käytä lankoja, jotka hajoavat luonnossa. Vältä perinteistä puuvillaa ja valitse sen sijaan luomupuuvillaa tai jokin muu kasvikuitu. Älä osta tarpeetonta. Tee itse lankaa kehräämällä, yhdistämällä jämälankoja tai leikkaamalla soiroa vanhoista vaatteista. Pura vanha neule, vyyhditä lanka ja pese se sille sopivalla tavalla, keri keräksi ja käytä uudelleen.

Tekstiilisuunnittelija Sanna Vatasen aiempi kirja Neulo.Virkkaa.Kirjo.Jämälangasta!, ajoi ekologisuuden asiaa kannustamalla käyttämään jo olemassa olevaa, komeroissa pyörivää rompetta. Tämä kirja jatkaa samaa teemaa, sillä vanhoista vaatteista leikatut soirot kelpaavat vaikka mihin ja sen saa lukija kirjassa todella kokea. Upeat, isot kuvat ja sitten Sannan pikkutarkat valmistusohjeet sekä jokaisen langan kohdalla on kerrottu sen tausta ja peruste, miksi juuri tämä lanka on ekologinen ja eettinen vaihtoehto. Tässä esimerkiksi Revive-Pikkutakki, jonka tarkka valmistusohje löytyy kirjasta. Takki on valmistettu kokonaan kierrätysmateriaalista!


Kirja sisältää noin neljäkymmentä ohjetta vaihdellen helpoista haastaviin. Alla Pyöröhuivi/Liivi, jonka materiaali on Abuelita merino silk. Pienenä perheyrityksenä aloittanut Abuelita osallistuu myös urugualaisten villieläinten suojeluun. Langat tuodaan Uruguaista Suomeen ilman välikäsiä.


Pääasiassa Sannakin kuitenkin suosii lähituotantoa ja pitkää elinkaarta. Eli ihan sama kuin se, mihin pyrimme jo ravinnossa. Korkea laatu on tärkeä osa ekologisuutta, joka auttaa tuotetta kestämään paremmin aikaa ja kulutusta. Ja yhden sukupolven käyttämistä voi taas tehdä lankaa seuraavalle sukupolvelle…Alla kaunis Himalaya-huivi, joka on tehty silkistä.

Kirjassa on siis virkkaajalle sekä neulojalle tarkat valmistusohjeet ja aikaisemmin mainittujen lisäksi valmistetaan mm. Renew-tupsupipo, Simply Recycled –hame, Sokeriruoko-huivi, Räsytunika, Poncho, vauvan Unipussi-takki, vauvan peitto, pellavatunika ja monta muuta ja kaikki hyvällä omalla tunnolla. Vaikka et näillä valinnoilla pelastakaan koko maailmaa, muodostuu nyt jälleen se pienten purojen teoria, mutta nyt ei pisara pisaralta, vaan silmukka silmukalta!

3 kommenttia:

  1. Oppisinkohan minä jotain tuosta kirjasta,olen vähän poropeukalo neulomisten suhteen.Tosin opetin 2 viikkoa sitten 10-vuotiasta tyttöä kutomaan,ja nyt hän jo neuvoo muille!

    VastaaPoista
  2. Voi ihanaa. Minulla on kamala neulomisvimma meneillään ja olen keksinyt, että äänikirjoja voi nautiskella samaan aikaan kuin neuloo. Se on vähän kuin kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Olen tosin kanssasi samaa mieltä siinä, että lukijan suhteen täytyy nirsoilla, jotta kuuntelukokemus toimii ;)

    Tämä kirja täytyy kyllä katsastaa, kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  3. Jael, kyllä sinussa ainesta tuntuu olevan, kun muitakin opetat. Yrittänyttä ei laiteta!

    ***

    Ahmu, nyt minä kuulin äänikirjan ensimmäisen puoltavan pointin;-) Tätä minä en ollut tajunnutkaan...Siis minullahan on aina niin vimma söpöihin lankavyyhteihin, nyt ne ovat Novita Softya, että talviaikaan on aina menossa yksinkertainen kaulaliinakutomus. Tosin olen jollain tavalla saanut yhdelle issikalle virkattua tai kudottua tai molempia, talviloimen.

    No juuri se! Kuvittele nyt, jos siellä lukee joku ylipirteä Laura Malmivaara Kätilöä, niin ei ole siinä mitään draamallisuutta, vaan minulle tulee mieleen vain pyykinpesuaineen mainos ja yliterhakka huushollaaja.

    Lukija voisi olla Seela Sella tai Kyllikki...kuka olikaan kansallisteatterin hurmaava Grand lady...Ja Samuli Edelman käy minulle vain yhdessä asiassa ja se on se biisi Jos sä tahdot niin...

    Ole hyvä! Tämä kirja on todella yksityiskohtaisen tarkka ja myös aika erikoinen.

    VastaaPoista