keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Kaisa & Aleksi Kuokka: 24 askelta jouluun

Kaisa & Aleksi Kuokan kirjassa 24 askelta jouluun (WSOY 2013) on mukava idea, jossa voimme kulkea joulukuun ensimmäisestä päivästä valon juhlaan, jouluun, step by step, ja vailla stressiä. Vaikka kirjassa onkin aika paljon askartelua ja herkkujen valmistusta, on yleistuntuma leppoisa. Rauhallisin mielin askartelemme omatekoisen joulukalenterin sekä väsäämme havuista erilaisia kransseja. Kaikki tämä kynttilöiden lempeässä valossa.

Kirjan kuvat ovat Aleksi Kuokan ja ne ovat herkän mattaiset ja värit ovat tarkkaan harkitut. Neljäntenä päivänä leivomme. Teemme joko Mantelista kerroskakkua, Vanhan englantilaisen kakun, Tahmeaa joulupullaa, Kuokan käpykakun tai Puolukkaisen juustokakun. Minä valitsen nyt Mantelisen kerroskakun:
Kakkupohja:

kananmunan valkuaisia 9
suolaa ripaus
sokeria 3,5 dl
mantelijauhoa  8 dl
70 % tummaa suklaata 150 g

Täyte:

kermaa  5 dl
tomusokeria 0,5 dl
kahvilikööriä 3 rkl
liivatelehtiä 2
70 % tummaa suklaata 50 g

Valmistele - Leikkaa valmiiksi viisi leivinpaperia ja piirrä niiden toiselle puolelle halkaisijaltaan 24-26 cm:n ympyrä. Käännä sitten paperit toisin päin ja voitele ne pyöreän muodon kohdalta.

Tee taikina ja paista - Vaahdota valkuaiset ja ripaus suolaa kovaksi vaahdoksi. Lisää sitten sokeri koko ajan vatkaten. Lopuksi sekoita joukkoon mantelijauho varovasti käännellen. Levitä taikina leivinpapereiden päälle ympyröiden sisäpuolelle. Paista pohjia 180 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes pohjat ovat rapeita ja kuivia. Anna pohjien jäähtyä leivinpaperilla. Sulata sillä välin suklaa miedolla lämmöllä kattilassa ja levitä se jäähtyneiden pohjien toiselle puolelle...

Valmistele täyte - Liota liivatteita kylmässä vedessä. Vaahdota kerma ja mausta se tomusokerilla ja liköörillä. Tee espressokahvia ja liuota liivatelehdet kuumaan kahviin. Anna kahviseoksen jäähtyä ja lisää se sitten kermavaahdon sekaan.

Kokoa kakku - Nosta alimmainen pohja tarjoilulautaselle suklaapuoli ylöspäin. Kokoa kakku levittämällä väleihin kermatäytettä. Jätä täytettä jäljelle myös koristelua varten. Levitä täytettä kakun pinnalle ja raasta sen päälle tummaa suklaata. Juhlavuutta tuomaan voit ripotella pinnalle vielä hopeakuulia. Nosta kakku kylmään ja anna tekeytyä hetki ennen tarjoilua.
Jätämme kakun vetäytymään ja keskitymme lahjojen paketointiin. Jutun otiskko on Paketointi on puoli lahjaa ja siinä olen täysin samaa mieltä. Minä aikuisten oikeasti etsin kauniita joulupapereita jo vuotta ennen seuraavaa joulua, mieten tarkkaan sitomisnarut ja kerään, kuten kirjassakin neuvotaan, pitkin vuotta sopivan kokoisia laatikoita, joihin lahjat on helppo pakata - ja sitten samalla vähän huijata joulu-uteliaita;) Kun koittaa 14. päivä (lue: askel), postitamme joulutervehdykset ja mieluusti omatekemät.
Jutussa Mistä on joulu tehty? esitellään joulunmakujen ja tuoksujen antajamausteet, joista kaneli lienee varmaan ihan huipuin ja sitähän voi sitoa vaikka vanhanaikaiseen joulupakettiin paperinarulla kiinni. Mausteista jumalaisin on sahrami ja olenkin menettänyt sille kokkaajan sieluni...Neilikoita pistellään applesiineihin ja tähtianiksia voi käyttää vaikka glögeihin, mutta voi niitä myös ripotella koristekulhoihin joulun tuoksua antamaan. Muistatteko sitä joulua, kun pyysin Lumimiestä tuomaan kaupasta paljon tähtianiksia ja hän toikin nomparelleja...Oi näitä muistoja!

Uskokaa tai älkää kirjassa tehdään itse makkaraa! Ja ihanaa: Blinejä! Kirjassa onkin niin runsas ruokareseptitarjonta, että aion viedä teoksen ruokakirjoihin. Ruokien lisäksi on mukana myös juomapuoli eli vahvaa glögiä ja munatotia.
Juustot sopivat erityisen hyvin jouluiseksi jälkiruoanksi. Ne ovat hellpa tarjottavaa vieraille ja maistuvat myös perheen keskeisillä herkkuhetkillä. Valitse muutama erilainen juusto, jotka täydentävät toisiaan mutta ovat riittävän erilaisia, kuten manchego, brie, appenzeller ja roquefort. Ota juustot lämpimään reilu tunti ennen kuin niitä on tarkoitus nauttia, näin niiden maut pääsevät oikeuksiiinsa. tarjoa juustojen kanssa joulupipareita ja suolaisia keksejä sekä viikunahilloa, päärynöitä ja portviiniä.
Olen teille usein kertonut, että meidän joulupöytämme on kalapöytä ja pyrimme tuomaan sinne joka vuosi yhden uuden kalajutun. Tänä vuonna se olkoon Kaisa ja Aleksi Kuokan Graavilohirulla korvasienikastikkeella. Nyt vain pitää saada jostain kuivattuja korvasieniä..., sillä eihän suppikset kai tähän...Ruokapuoli on niin edustettuna kirjassa, että saamme myös Burgundin pataa, Tartaria, Siankylkirullaa, Madekeittoa, Manchegokohokasta ja mielettömästi houkuttavia jälkkäreitä. Itse sain ahaa-elämyksen Perinteiseen sienisalaattiin, jonka olen aina tehnyt kuohukermaan: Senkin voi valmistaa smetanaan, joten tuli slaavilaista tuulahdustakin ripaus jouluun. Olen ihan hulluna kaikkiin smetanaohjeisiin.
Tämän hurmaavan kirjan nostaessa joulunodotustunnelmiamma saavumme aatonaattoon, jolloin varmaan jo monessa perheessä koristellaan joulukuusi, sillä on niin kiva herätä aattoon, jossa joulu on jo odottamassa. Aatonaattona ehkä lapset koristelevat kuusta, äiti suunnittelee jo kattausta ja isä noutaa joulukalat ja mädit.

Aatto on tullut ja sen riemut ja ilot. 24 askelta jouluun on kuljettu toivottavasti lumen valossa, mutta ainakin joulun odotuksessa. Kirja saa viipyä esillä, hämärä putoo ja lopulta jouluyö, jonka taikaa odottavat kaikki ne, jotka kantavat joulua sydämessään koko vuoden.  Tämä kaunis tumma kuva olkoon nyt tunnelma siitä hetkestä, kun ollaan jo kahdestaan. Kaikki pikkutontut ovat jo unten mailla ja: Oi jouluyö!


*****

Ruokakirjat Leena Lumissa

24 kommenttia:

  1. Joulu ei ole vain YKSI päivä, vaan kuukauden nautintoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannele, joulu on mielentila...

      Poista
    2. Niinpä, me lapselliset julkkikset... Göteborgs-Posten teki joulujuttua meillä viikolla.

      Poista
  2. Taas uusi ihana joulukirja! Mielenkiintoisen oloinen tuo mantelinen suklaakakku, pitää kokeilla,mutta ei jouluksi. Silloin tehdään jonkinlainen synttärikakku joulutytölle. Ohje on vähän vielä hakusessa, tai suunnitelmat kesken..

    Tämä kirja on kuin meidän aikuisten joulukalenteri, joka päivälle jotain jouluista ♥

    Kivaa keskiviikkoa, taitaa tulla talvi:)))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minttuli, kiva, että on. Sen täytyy olla herkullista, koska noin paljon mantelijauhoja ja suklaata;) Rinsessan kakun pitää olla jotain erityistä: Ota teemaksi lumiprinsessa. Ostin just yhdelle pienelle lumiprinsessalla hopeanväriset pitkät hanskat, joissa reunoissa tekokarvaa. Hän oli vieressä, kun ostin ja luuli, että ostin itselleni ja sanoi toivovansa pukilta samanlaiset. Ja vielä kutsui minua lumikuningattareksi,)

      Nimenomaan niin ♥

      Kiitos samoin! Täällä oli päivällä vielä ihan lämmintä, kun kävin ihastelemassa ystäväni kanssa jouluruusua, mutta nyt tuntuu jo huisin kylmältä. Täytyy kai alkaa katsastaa kesäkuvia;)

      Poista
  3. Tämähän vaikuttaa ihanalta kirjalta! Vierastin nimittäin hieman tuota tummaa kantta, vaikka se onkin tunnelmallinen (tätä on kai tutkittukin, että vaaleisiin - muttei liian valkeisiin - kansiin tartutaan helpommin). Mutta tosiaan, onpa monipuolisen oloinen ja sopivasti perinteinen ja uusi kirja meille jouluihmisille.

    Minäkin muuten etsin kauniita joulupapereita pitkin vuotta. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, minulla on itselläni vähän tuollainen kuva kuin tämä kansi...Juu, uskon, että vaaleus ja värit myyvät paremmin. Pasi Ilmarin Sielut -kaniskin olisi saanut olla hieman tyköottavampi etenkin kun teksti on niin vahvaa - ja muutenkin.

      Kyllä tämä on ihan aidon jouluhullun kirja!

      Ne on PAKKO ostaa etukäteen;) Ja joulunaruja on yksi komero täynnä.

      Poista
  4. Toinen toistaan ihanampia joulukirjoja. Mitenhän ne saisi tänne?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mine, ota nyt kaikki irti viimeisestä joulustanne siellä. Nämä ovat sitten sitä Suomen joulua, lapsuudesta tuttua ja uutta, ihmeellistä tulevaisuutta joulun maassa. Ensi jouluna sinulla on jo ihan toiset kuviot;)

      Poista
  5. Ihania herkkuja taitaa olla tuo kirja pullollaan... Lurpsista vaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukkaiselämää, tämä on joulukirja, mutta jouluunhan kuuluvat herkut, joten niitä on kiitettävästi eli läheskään kaikkii en luetellut, mutta on tässä muutakin puuhailuja sekä myös fiilistelyjä.

      Ei mikään ihme, että on aina nälkä, kun olen niin innokas ruokakirjojen harrastaja;)

      Poista
  6. Jouluksi on mukava suunnitella sekä kattausta että ruokia. Luulen, että meillä luovutaan joistain perinteistä tänä jouluna, kinkkua ei tule eikä kuusta, laatikotkin taitavat olla historiaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arleena, juuri näin. Ostan huomenna Glorian Ruoka & Viinin, sillä näin siitä mainoksen ja en voi olla sitä nyt omaksi saamatta.

      Meillä luovuttiin jo muutama vuosi sitten. Tuli hauskempaa!

      Poista
  7. Hei Leena! Sinulla on mielenkiintoinen blogi. Kirjat ovat lähellä sydäntäni, ja olenkin moniin kirjoihin tutustunut kauttasi tänä pienenä aikana, kun olen blogiasi lukenut. Hypähdän vakituiseksi lukijaksi. Terveisiä Tuulialta Turusta ja mukavaa joulunodotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tuulia! Kiitos. Tervetuloa lukijakseni ♥ Toivon, että viihdyt.

      Olen syntynyt Turussa...Kiitos samoin sinulle.

      Poista
  8. Voi miten hieno kirja tuokin! Mantelikakun teen aivan varmaan tänä jouluna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Allu, eikö vain. Teeppä se ja kuvaa tulos sitten blogiisi. Tiedätkin, että minä en ole leipurina kummoinenkaan, mutta joskus on ihan pakko yrittää. Mantelin maku on yksi syy alkaa silloin tällöin kakun tekoon. Kerrlo sitten onko vaikea tehdä. ja miltä maistuu.

      Poista
  9. Ihana joulu <3 varmasti mukava fiilistely kirja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anne, voisi tietty kysyä, että onko mitään yhtä ihanaa kuin joulu...ja jouluyö ♥

      Poista
  10. Ihania askelia ihanaan jouluun!

    VastaaPoista
  11. Jipii, mikä kirja, täällä ollaan jo ihan joulufiiliksisä, vaikka salaatteja vaan postaillaan, mutta joulukuuksi onkin tulossa pieniä yllätyksiä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sarppu, välillä ollaan välillä ei. Murhaakin on vielä tulossa;) Minä en ikinä, ikinä kyllästy salaattiohjeisiin: Kävinkin jo kurkkimassa ja herkulliselta näytti.

      Mitähän ylläreitä sinulla on luvassa...;)

      Poista