sunnuntai 22. tammikuuta 2017

David Jonsson: Vatsan viisaus ja suoliston salat Hyvinvointi alkaa ravinnosta


Sanotaan että ’olet mitä syöt’ ja tätä mieltä minäkin olen aina ollut. Olen edelleenkin, mutta nykytietämyksen valossa voisi sanoa ’voit juuri kuten voi suolistofloorasi eli mikrobiomisi!’ Jos sinulla on paljon hyviä bakteereja, sinulla ei ole vatsa- eikä painonhallintaongelmia, et kärsi masennuksesta ja sinun ei tarvitse koko ajan pohtia mitä syöt, miten syöt ja miten vähän tai paljon syöt. Mitä enemmän saamme tietoa hyvistä suolistobakteereista, sitä enemmän ihmettelemme, miksi kaiken aikaa meillä lisääntyvät vatsaongelmat: keliakia, Chronin tauti, haavainen paksusuolentulehdus...Miksi kansa lihoo, vaikka se tuntuu elävän terveellisemmin kuin koskaan ja miksi syövät lisääntyvät ja rasvamaksaa löytyy heiltäkin, jotka eivät käytä alkoholia ja ovat tunnettuja terveytensä vaalimisesta. Tieto lisää tuskaa, mutta yrittänyttä ei laiteta: Pelastetaan hyvät suolistobakteerimme ja aletaan relata.

David Jonssonin tietoteos Vatsan viisaus ja suoliston salat Hyvinvointi alkaa ravinnosta (Magsmart, Minerva 2017, suomennos Anna Maija Luomi, kuvat Frida Wismar) paljastaa paljon siitä, mikä meillä on pielessä vaikka luulemme syövämme juuri oikein. Saamme tietää, miten paljon olemme menettäneet hyviä, immuunipuolustusta tukevia bakteereja kiitos runsaiden antibioottikuurien, kiitos raffinoidun ruoan, kiitos väärän tietämyksen ja kiitos vaikka äkkiväärien dieettiemme! Nyt monelle tulee mieleen perimä ja suvun sairaudet, mutta perimästä johtuu vain osa:

Miltä ihmisruumis näyttää ja miten se voi ei siis johdu vain perimän kautta tulleista geeneistä vaan myös elämän aikana ”hankituista” bakteerigeeneistä – lyhyesti sanottuna siis ihmisen sisäisestä ekosysteemistä.


Meidän tavoitteemmehan olisi syödä tasapainoisesti, ääriajatuksia karttaen ja voida vähän myös herkutella, mutta olla sinut oman kroppamme ja etenkin vatsan kanssa.

Valitettavasti ideaalitilannetta tuskin syntyy ilman tietoa ja panostusta, mutta kuten kartan ääridieettejä, kartan jopa vatsan hyvissä bakteereissa äärijuttuja ja poimin esiin ne faktat, jotka ovat niin järkeen käyvät, että ihmettelee, mikä on saanut ihmisen etääntymään niin kauas luolaihminen esivanhemmistaan.

Hyviä bakteereja me tarvitsemme voidaksemme välttää mm. suolistotulehdukset, ylipainon, veren rasva-arvojen nousun, valtionrasvoittumistaudin ja siitä johtuvat sairaudet, kuten aivoinfarktin sekä sydän- ja verisuonitaudit, diabeteksen ja rasvamaksan puhumattakaan monista syövistä, joista paksusuolen syöpä ehkä tässä tärkeimpänä. Jonssonin ensiapu on se monasti kuultu eli kuidut, mutta hän painottaa vesiliukoisia kuidunlähteitä, jotka ovat kuin tervehdyttävä geeliä suoliston limakalvoille! Kirjassa on niistä paljon ja jokainen voi poimia suosikkejaan listalta ja pitää huolen, että syö niistä muutamia joka päivä.

Kaikkihan tietävät laktoosi-intoleranssin, mutta nyt on ilmennyt yhä enemmän gluteeni-intoleranssia eikä nyt puhuta keliakiasta eikä vilja-allergiasta. Muutos on hiipinyt salaa ja osa siitä on gluteiinin aiheuttamaa tulehdusta. Nyt voisi ajatella, että kaikki gluteiini sitten vain pois ja se olisi siinä, mutta mitä sanoo ravitsemusasiantuntija:

Kun ruokavaliosta poistetaan gluteeni, suoli paranee ja mikrobiomi palaa lähestulkoon normaaliksi. Suojelevien bifidobakteerien määrä on gluteiini-intoleranssista kärsivillä ihmisillä tästä huolimatta matala, ja lapsilla, joille kehittyy gluteiini-intoleranssi, on vain vähän bifidobakteereja jo ennen sairastumista.

Tämä saattaa selittää gluteiini-intoleranssin tai keliakiaan sairastumista. Sairaus puhkeaa usein vatsasairauden tai antibioottikuurin jälkeen, kun suojelevien bifidobakteerien määrä on laskenut häiritsevän matalalle.

Koko kirjan luettuani pääsin siihen yksinkertaistettuun lopputulemaan, että ääridieetit eivät ole hyvästä, mutta sokeri on kaiken pahan alku ja juuri! Niin paljon tästä on saanut lukea, että ihmettelee, miten ihmeessä meidän vanhempamme ovat saaneet ja saavat surutta ja vailla sairautta ja vaivoja nauttia joka teellä/kahvilla makeita leivonnaisia. Oma äitini ei voisi kuvitella kahvipöytää ilman montaa sorttia ja se on aina, ei vain ns. juhlassa. Varmaan me sitten olemme sukupolvea, joka olemme onnistuneet köyhdyttämään hyvien bakteeriemme kantoja enemmän kuin vanhempamme, jotka vielä nappasivat porkkanan penkistä, vähän pyyhkäisivät vaikka ruohoon ja sitten söivät sen nauttien. Ei jäädä kuitenkaan tuleen makaamaan, vaan otetaan se tieto joka saadaan. Vatsan viisaus ja suoliston salat tarjoaa todella paljon tietoa bakteereista, mutta myös mm. vatsafiksun toimintalistan, joka ei ole jyrkkä ei millekään hiilihydraateille, sillä kysymys on vähentämisestä toisaalla ja toisaalla siitä, että otamme mukaan jotain uutta ja tervehdyttävää kuten hapatetut ruoat, probiaattilisät, vesiliukoiset kuidut ja sokeripitoisia ruokia korkeintaan kahdesti viikossa ja silloinkin pieniä määriä. Tässä se on: Ota tai jätä!

Minä otan, vaikka onkin tiedossa, että ihmisen suurin herkku on rasva-sokericoctail. Ihminen on sille sairaan perso ja minä ihan ensimmäisenä, sillä kyllä Aino Samettinen Nougat maistuu samoin Fazerin Sininen rouhitulla hasselilla! Olen kuitenkin kulkenut pitkän tien siitä, kun eräs urheiluintoinen lääkäri totesi minulle sokerin olevan valkoinen kuolema...Minä tietysti nauroin ja hänkin on jo paljon peruuttanut, mutta sille faktalle emme voi mitään, että sokeri nostaa elimistön tulehdusarvoja, jolla taas on suora yhteys maksan vaurioitumiseen. Paljon pahempaa on kuitenkin ehkä se, että sokeri on syöpäsolujen herkkua. Rasvaa syöpäsolut eivät voi käyttää ravinnokseen, mutta sokerista ne oikein elpyvät!

Sokeri on kuitenkin monelle parempi vaihtoehto kuin keinotekoiset makeutusaineet, joista osa on jo eräissä länsimaissa kielletty. Kirjakin tarjoaa mahdollisuutta tarttua sokeriseen herkkuun, mutta vaikka vain kerran viikossa. Ei niin paha, jos on jääkaapissa Fazerin Sininen murskatulla hasselilla ja ottaa sieltä vaikka kerran viikossa viivan tai kaksi. Viiva= neljä palaa.

Mikään rasvan ylistys teos ei ole, mutta se kertoo, miten ihminen voi haitatta kohtuudella nauttia myös vaikka rasvaisesta ateriasta. Avainosassa ovat suolistobiomien muuttaminen, johon tarjotaan ohjeet ja probioottilisät, jotka ovat vain osa tätä aihetta. Helpoimmin hyviä bakteereita saa hapattamalla kasviksia ja syömällä jogurttia ja viiliä, mutta halutessaan probiootteja voi nauttia myös pillereinä.


Hieno tietoisku on sivu, jonka otsikko on Syö älykkäästi ja auta kylläisyyttä edistäviä hormoneja, jossa kerrotaan miten syödä, että saavutetaan kylläisyyden tunne ilman ylensyöntiä. Tätä seuraa myös luku Hoikentavat ja terveyttä edistävät bakteerit.

Kirjan yksi osio on omistettu vatsalle eli Vatsaongelmat – hiljainen epidemia ja siinä käsitellään paljon ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS). Ja tähän liittyy sitten FODMAP-ruoka...

Tuhdin tietokirjan lopussa on ruokareseptejä eli Vatsafiksua ruokaa – reseptejä terveyteen.


On inkiväärilohta, juureksia ja hummusta.


Mausteinen bataattikeitto punaisten linssien kera.


Ja terveyshilloa, joka sisältää 500 g pakastemustikoita ja –vadelmia sulatettuina, 100 g pakastemangoa sulatettuna (tai vaihtoehtoisesti cantaloupe-melonia), 0,5 dl chiasiemeniä, 2 rkl psylliuminsiemeniä. Sekoitetaan sauvasekoittimella ja valmista!


Terveyshilloa voi sitten nauttia vaikka banaanilettujen kera eli ei terveellinen elämä ole herkutonta, mutta se on valintojen summa!

*****

27 kommenttia:

  1. Tämän kirjan yritän ehdottomasti etsiä käsiini. Olen herännyt näihin ruokavalio- ja terveellinen ruoka-asioihin aivan uudella tavalla sen myötä, kun vajaa 5kk vauvallamme alettiin epäillä suolistoperäisiä allergioita, ja sen myötä olen nyt itse joutunut imetysdieetille. Aika monet herkut ovat sen myötä pudonneet automaattisesti pois omasta ruokavaliostani, mutta toisaalta niitä tulee korvattua nyt esim. taateleista ja kookoksesta tehdyillä naposteltavilla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kia, suosittelen. Meillä alkoivat kuopuksella vilja- ja kananmuna-allergia jo alta vuoden vanhana ja kaikki kesti nykytietämystä vastaan 16 ikävuoteen! Olimme kaikki silloin viljattomalla tuon ajan, mutta saada lapsen kasvu varmistettua kun niin paljon puuttui: Luin kaiken mitä käsiini sain ja selvisimme. Tieto siis kannattaa. Minua jaksaa aina vain ihmetyttää, miten tähän on tultu? Kirjassa mainitaan muutamia alkuperäiskansoja, joilta puuttuvat syövistä alkaen miltei kaikki länsimaiset sairaudet ja silti niissäkin syödään rasvaa etc. Syömmekö kuitenkin liian prosessoituja ruokia, vaikka tunnemme tekevämme miltei kaiken alusta asti itse.

      Minulle tulee nyt hasselpähkinä jokapäiväisesti ruokavaliooni, mutta vain harvoin Fazerin Sinisessä, eli myslissä, jonka sitten nautin laktoosittoman ja vähäsokerisen (ei keinotekoisia makeutusaineita!) kanssa. Kylläsiyyden tunne säilyy pidemmälle. Fiksaan paria muutakin juttua ja toivon, että samalla kadotan muutaman kilon kuin huomaamatta:) Kaikkea hyvää teille<3

      Poista
    2. Onneksi nykyään näistä allergiaruokavalioistakin löytyy paljon tietoa ja hyviä reseptejä saa netistäkin. Liika hygieenisyys kuulemma selittää ainakin osan allergioiden lisääntymisestä. Itsetehty mysli on muuten herkkua. Omat lapsenikin tykkäävät siitä enemmän kuin kaupan myslistä. Minulta ainakin putosi tämän myötä pari kiloa. Hyvää vointia ja nauti Fazerin sinisestä minunkin puolestani! <3

      Poista
    3. Kia, takuulla liika hygieenisyys, mutta se ei ole kaikki. Jotain uutta vielä tulee esiin, usko pois. Tiedän ja siinä voi päättää, mistä itse pitää eikä tarvite laittaa yhtään sokeria.

      No, sitä Fazerin Sinistä on rajoitettava, mutta huomenna taas on sellainen päivä, että sitä ostetaan! Et usko, sain vinkin tummaan suklaaseen ja hasseleihin viime kesänä yhdeltä lääkäriltä. Kysyin silloin, että 'kelpaako Fazerin Sininen hasselilla?' ja hän sanoi nauraen, että 'kelpaa!'

      Poista
  2. Ja vielä: Hieno, kattava postaus. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kia, kiitos<3 Koet kirjan saatuasi myös ylläreitä, jotka tähän eivät mahtuneet, kuten vaikka miten turhaa on nykyinen hedelmäkammo, kun aina vain kasviksia. Syön tomaatteja joka päivä, mutta haluan syödä myös rypäleitä, meloneita, satsumoita, päärynöitä...Myös hiilareista aika raikasta tuuletusta!

      Poista
    2. Tuo hedelmäkammo minua onkin ärsyttännyt! Hyvä, jos se nyt osoitetaan turhaksi. Ja hiilariasiahan on nyt ajankohtainen!

      Poista
    3. Kia, minä en ole siitä perustanut,vain ihmetellyt. Nyt on tavallinen tiistai ja meillä on päärynöitä, banaaania, appelsiineja sekä tummia ja vihreitä rypäleitä. Välipala on Ritari -juustoa ja rypäleitä.

      Se on, mutta painottaen vaaleat! Ruisleipä on terveellistä, jos ei ole vilja-allergiaa tai keliakiaa tms. Kunpa Lidl ei olisi aloittanut sitä croissanttien myyntiä aina tuoreina!!!

      Poista
    4. Minä olen niin iloinnut, että meillä lapset tahtovat aina syödä hedelmiä välipalaksi. En ole koskaan suostunut tuntemaan siitä syyllisyyttä, vaikka ystäväperheessä ne esimerkiksi olivat jossain vaiheessa pannassa....

      Poista
    5. Kia, vaikka en perusta dieeteistä, just tuon takia, että niissäkin trendit menevät ja tulevat ja totuus on kuitenkin vain se KOHTUUS, niin luen nyt Helpo tie hoikaksi ja pysyvään painonhallintaan, jonka alussa jo sanotaan, että mikään ei ole kiellettyä...Katsotaan:) Meidän Merimme olisi lapsena kyllä jäänyt vilja-allergisena heikoille ilman hedelmiä, koska ne myös maistuvat hyvältä, eivät vain tee hyvää!

      Poista
  3. Minäkin lainasin tässä alkuvuodesta näitä vatsan hyvinvointiopuksia itselleni katseltavaksi. Katsotaan ehdinkö lukea missä määrin. Mutta hieno juttu, että suoliston merkitys hyvinvoinnille on nyt älytty!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bleue, minulla on näitä aika pino. Toivon voivani laittaa arvontaani yhden kappaleen tätäkin kirjaa.

      Viimeinen lauseesi osui suoraan suoneen hauskalla tavalla, sillä vatsan hyvinvointi vaikuttaa myös älyyn! Siis vähän sanaleikkiä, mutta olen täysin samaa mieltä.

      <3

      Poista
  4. Tämä on mielenkiintoinen teos, ehdottomasti!
    Oma ruokavalio on ollut gluteeniton reuman vuoksi jo jonkin tovin, ja välillä (mm. jouluna) tästä livenneenä ja juurikin sokeriherkkuja syöden, tauti ärähti pahaksi. Olen kuullut sanottavan, että reumakin on tavallaan suolistosairaus, enkä menisi ahnaasti väittämään vastaan. Nivelet tulehtuu ihan varmasti, jos syö epäterveellisesti.
    Kiitos tämän esille tuonnista, hommattava ehdottomasti omaan hyllyyn! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Disa, samaa mieltä.

      Tuota en ole tiennytkään...Ystävälläni on selittämättömiä kipuja ja reumaa etsitään, mutta ei ole löydetty! Kirja antaa ymmärtää, että kokonaisuutemme riippuu siitä, miten hyvin suolistomme voi. Ai niin, lääkäri oli kieltänyt ystävältäni punaisen lihan liittyen raumaksi epäiltyihin kipuihin. Tässä kirjassa sitä rajoitetaan ja/tai sen kanssa nautitaan kunnon salaatti. Ei oikeastaan siis ehdotonta 'eitä'.

      Ole hyvä<3

      Poista
  5. Mielenkiintoinen teos. Meillä on täällä luvussa Giulia Endersin Suoliston salaisuus :) En ole ehdoton minkään suhteen, mutta mieluummin nykyään valitsen itselleni paremman vaihtoehdon, jos en satu olemaan tajuttoman nälkäinen. Silloinhan mikään järkevä syöminen ei tunnu hyvältä ;-).

    Työpaikallamme kuuluu jälkiruoka lounaan hintaan. Päätin heti ensimmäisenä päivänä, etten syö jälkiruokaa, jollei se ole hedelmää tai marjaa. Muistan nimittäin nuoruudesta, kun erääseen pankkiin kesätöihin mennessäni kuuntelin työkavereiden keskustelun lounaalla "tuokin se on lihonut ja tuo toinenkin, katso miten suuren jälkiruuan se kävi hakemassa". Tilanne jäi silloin tosi hyvin mieleeni ja olen ottanut nyt asiasta oppia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta, minulla on tämän alan kirjoja paljon jo menneiltä vuosilta. Se tulee ja menee, IBS. Eikä ilmoita tulostaan eikä lähdöstään. Ollut poissa nyt puoli vuotta, mutta se hirveä flunssa jouluna ja sitten joku alitajuinen stressi...Minullakaan ei ole ehdottomuuksia jos puhutaan ns. normiruoasta, mutta olen vähentänyt dramaattisesti punaisen lihan syöntiä, samoin ystäväni, jolle lääkäri oli asiaa suositellut nivelkipujen takia. Minulla ei nyt muuta kuin haen entistä kuntoani takaisin.

      Birgitta, jos se on marjarahkaa tai marjakiisseliä, se hyödyttäisi myös elimistöäsi. Kaikki hapantuotteet ovat hyvästä eli tuo rahka: Syön aina marjarahkaa, jos sitä on jälkkärinä ja kiisseli taas on vatsalle kuin hoitovoidetta. Eräs proffa sanoi, että kotimaisten marjojen hyödyt kuittaavat niissä olevan sokerin haitat. No, omiin marjoihin, laitamme sokeria vain heikkivainaan hyppysellisen.

      En tätä päivää uskonut näkeväni, että SINÄ alat puhua lihomisesta:)

      <3

      Poista
    2. Enhän minä puhunutkaan, ne oli ne muut jotka puhuivat ;-)

      No oikeasti, syksyn keuhkokuumeen jälkeen ja koko loppuvuoden toipumisen vuoksi minulle kertyi pieni vararasvavarasto tuohon navan ympärille. Olin vähän aikaa järkyttynyt, mutta sitten ajattelin, että itseäni inhoamalla en pääse pitkälle. Aloin sen sijaan silitellä itseäni myötäkarvaan ja sanomaan lempeitä sanoja itselleni. Mikä lie itsesuggestio tapahtunut, mutta olen vähän tiivistynyt ja olo on nyt hyvä.

      Jouduin ottamaan silloin tautiin 2 antibioottia ja koska tiedän niiden tuhoavan hyvät bakteerit, niin olen yrittänyt syödä suolistoystävällisesti. Tässä voi mennä vuosikin ennenkuin tuho on paikattu. Mutta toisaalta, ne lääkkeet oli tositarpeeseen, ilman niitä olisi käynyt huonosti.

      Sovitaanko, että puhutaan vain naisellisista kurveista. Se kuullostaa paljon herkullisemmalta <3

      Poista
    3. Birgitta, hyvä!

      Minulla toipuminen alkoi heinäkuun 22. pnä ja jatkuu edelleen. Vieläkään kaikki liikunta ei käy. Puoli vuotta on lyhyt aika isosta operaatiosta toipumiseen. Mutta pitkiä kävelyjä voimme jo onneksi tehdä ja kirjamessuillakin meni hauskasti:) Kiva että olet tiivistynyt, se usein riittääkin.

      Minulla tulehtui se toinen leikkaushaava ja siihen meni myös pari kuuria, sillä eka oli väärää merkkiä etc. Se on tosi, että kuureista bakteerikanta kärsii, mutta joskus ilman niitä kuolee ennenaikaisesti. Tästä oli hyvä artikkeli Hesarissa muutama päivä sitten. Sama minulla kesällä ja toisaalta, jos flunssa on kova, siitä voi seurata jälkitautina vaikka keuhoklamydia. Tunsin miehen, 45 vee, joka kuoli keuhoklamydiaan. Hän ei hoidattanut yskäänsä ja lopulta tulhedus meni sitten sydänlihakseen.

      Juu, naiselliset, herkulliset kurvit. Teinhän siitä kerran jutunkin <3

      Poista
    4. Tässä se on: http://leenalumi.blogspot.fi/2014/09/nainen-olet-kaunis-kurvikas-ja.html

      Poista
  6. Eräs edesmennyt työkaverini sai haimasyövän ja elinaikaa 2 kk. Sitten alkoi taistelu. Hän taisteli, että syöpä poistettiin haimasta ja ruokavalion muutos, ensimmäisenä sokeri ja alkoholi pois, tietysti leivonnaiset, karkit ym. missä oli piilosokeria. Söi luomuruokaa ilman lihaa. Hän eli 6 vuotta ihanaa elämää, matkusteli, teki gradunsa loppuun ym.
    Tiedän sokerin haitat ja meillä on tammikuu aina sokeriton tammikuu ja sitten aina kun keksin pitkin vuotta, että pidetäänkö sokeriton, niin mies on aina mukana.
    Me ei muuten laiteta marjoihin sokeria, ihan hyvältä maistuvat. Omenahilloon olen laittanut ripauksen eli 10kg hilloa vajaa puoli pussia sokeria. Loppusyksyn omenat ovat niin makeita, että ne eivät tarvitse ollenkaan sokeria hilloon. Jos haluan makeaa, juon kuumaa hunajavettä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mai, erittäin uskottavaa! Muistat takuulla Eve, Rilken runojen suomentajan. Hän söi vain kasvisruokaa, kun se pahanlaatuinen löytyi ilman mitään esioireita. Sain hänet liittämään kalan ruokavalioonsa, kun kuulin, että elinaikaa oli luvattu about vuosi. Eve eli kolme vuotta, jona aika kävi paitsi meillä koko viikonlopun, myös Ranskassa ja muuallakin Euroopassa. Hän valmisti kyllä meillä saksalaista luumutorttua, kun oli luumuaika, mutta hän näytti hyvältä ja oli jaksavan oloinen. Ja mikä parasta, hän kertoi olevansa kivuton.

      Nyt meillä on tuttavapiirissä henkilö, joka sai aivosyöpädiagnoosin ja kaikki hoidot oli jo lopetettu. Yllättäen kuulin, että hän on liikekannalla ja syy: Hän meni jollekin, en muista sitä ammattinimikettä nyt..., joka laittoi koko ruokavalion uusiksi. Kertoisin siitä vaikka mitä jos muistaisin, mutta mieleeni on myös jäänyt, että sokerit ja valkoiset jauhot pois ja D-vitamiini nostettiin vielä ylemmäs, kuin mikä on amerikkalaisten lääkärien suositus, mutta siinä oli tosi monta juttua...

      Meilläkin yhtä helppoa! R. on heti valmis, vaikka hänkin on perso herkuille, mutta ei jäätelöön kuten minä. Nyt on lupa syödä herkkuna vain tuota Fazerin Sinistä hasselrouheella kerran viikossa eikä enää saa syödä levyllistä, kuten minulle tapahtui jonkun kirjan kanssa yhtenä iltana ja yönä...:) Kaksi viivaa on nyt maksimi. (Viivaa, ihan kuin puhuisi kokaiinista:)

      No, kun sitä on niin kauan hoettu, että se marjan väri, maku ja C-vitamiinin säilyminen olisi siitä hippusesta sokeria kiinni! Se on kuin milli, kun vertaa kaupan hilloihin. Nyt on karmeaa kun viimeinen rasia mansikoita on jo sulamassa, onneksi on vielä mustikkaa ja puolukkaa.

      Siihen mun omenasoseeseen käytän sokeria, vanhanajan vaniljaa ja kanelia, se on mulla veressä! Yksi poikkeus sallitaan!

      Juon paljon teetä ja senkin ilman sokeria. Ei niin paha. Pahempi on että teen kanssa maistuu Lidlin juuri paistettu Croissant, mutta ei kai siinä ole kuin hiilareita...

      <3

      Poista
  7. Mielenkiintoinen kirja,ja hieno esittely Leena.Mitenköhän saisin ne oikeanlaiset vatsabakteerit,kun syön niin terveellisesti kun vain voin,mutta kuitenkaan ei paino laske sen jälkeen kun se nousi niin paljon,ja rasvamaksakin on vaikken juo enkä syö sellaista mikä sen aiheuttaisi (nyt ehkä parempi kun jätin juustotkin,ja melkein kokonaan sokerit ja jauhot...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, myydänkö teillä niitä maitohappobakteereita, kun Allukin sanoi ostavansa ne Suomesta? Sauerkraut! Osaat hapattaa, uskoisin. No tässä ei nyt kyseessä pelkkä paino, mutta se mahdollinen painon laskeminen tulee sen myötä kun vatsan bakteerifloora menee kuntoon. Olen sun rasvamaksan takia menettänyt yöunet. Oletko nyt kuitenkin syönyt riittävästi, etkä vain karsinut ja sitten edes vähentänyt niitä hedelmiä, joissa on todella paljon sokeria, taatelit, viikunat etc. Onneksi olen niin hulluna tomaatteihin, mutta kun Lidl paistaa niitä täydellisiä croissantteja, minä en pysty vastustamaan, mutta eihän niissä ole sokeria, vain valkoista jauhoa. Niin hyviä ei saisi tehdä. Ison tee ja uunituore croissant= viettelys, nyyyh....

      Minulle specialisti sanoi, että juustot just mulla hyvä. Ostan kerran viikossa edelleen ne 4-5 juustoa ja tiedät, mitkä ne ovat. Ilalla viimeksi hapankorpppua, toinen Oivariini Herkulla ja toinen juustolla.

      Olen unohtanut monta kertaa ottaa sen laktaasikapselin, kun ruoassa on ollut tavallista kermaa. Ostasin sitä laktoositonta, mutta kun siinä on ne kaikki pahat lisäaineet. Nyt pidän laktaasirasiaa, onneksi se on aika kaunis, koko ajan pöydällä, että en unohda ja toinen on käsilaukussa.

      Et millään voi karsia kaikkea...

      <3

      Poista
  8. Kiitos Leena! Hienosti esittelit tämän kirjan. Meillä kotona keskustellaan nykyään kovasti sokerin haitoista ja suoliston saloista.Tämä esittelysi täytyy näyttää kipparille. Hän on meidän perheestä se, joka on enemmän kiinnostunut terveysasioista, hänelle kun terveys ei ole mikään itsestään selvyys. Viimeaikoina hän on syönyt laktoosittomia tuotteita. Minä olen surutta syönyt mitä vain ja varsinkin kaikkea, missä lukee kevyttuote. Olen kyllä saanut asiasta nuhteita. Kuulostaa niin mielenkiintoiselta kirjalta!
    Mukavaa viikkoa, Leena!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuula, ole hyvä<3 Lakottosittomat tuotteet tai laktaasikapselit aina kun on tavall. maito, on monille välttämättömyys. Olen laiminlyönyt sitäkin, mutta nyt ostin nätit rasiat laktaasia sekä käsilaukkuun että pöydälle. Me emme koskaan osta mitään, missä lukee sana 'kevyt'. Sellainen tuote on täynnä kaikenmaailman lisäaineita, jotka joissakin maissa on jo kielletty myrkkynä. Tämä on!

      Kiitos samoin sinulle Tuula<3

      Poista