keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Katja Jalkanen&Aino-Maria Savolainen: Korot kopisten. Käytännön opas kulttuuriviidakkoon


Muistatko ensimmäisen teatterielämyksesi? Minä muistan: Molièren Luulosairas Porin teatterissa yhdessä parhaan ystäväni kanssa ja me olimme varmaan hyvin, hyvin nuoria. Muistan, miten kuin täytyin jostain uudesta, jostain, jota ilman en enää voisi olla. Päätinkin että muutaman vuoden kuluttua katson jokaisen Porin teatterin esityksen ja niin aika tarkkaan teinkin. Sitten siirryin kuvataiteisiin, sillä Pori on ollut aina taiteissa edelläkävijä. Muistan kuinka vein sveitsiläiset ystävämme Porin nykytaiteen näyttelyyn ja yksi taulu oli vain mustaa pintaa. Muistan myös erään grafiikan työn, jota olin jo ostamassa, mutta se olikin myyty. Kolmekymmentä vuotta myöhemmin törmäsin samaan kuvaan oudossa tilanteessa. Kuvaan, josta olin nähnyt uniakin...Entäs sitten elokuvat ja lukeminen. Mikä voikaan olla vahvempaa antaumusta kuin antaa leffan tai kirjan viedä. Entäs sitten ooppera? Kun se kolahtaa, unohtaa kaikki entiset ajatuksensa pönötysmusiikista ja varaa Savonlinnasta lähtiessä lipun jo seuraavan suven tilaisuuteen.

Katja Jalkasen&Aino-Maria Savolaisen Korot kopisten. Käytännön opas kulttuuriviidakkoon (Avain 2016) on raikas idea ja kaiken hupuksi hauskasti toteutettu teos siitä, miten löytää taidetta, mitä kirjoja lukea, miten pukeutua teatteriin ja kuinka herättää kultturinälkä.  Pönötys on kirjasta kaukana ja niinpä  kirjan alussa voi testata oman kultturityyppinsä eli oletko Ooppera-Oona, Nirppanokka-Niilo, Keskitien-Kerttu, Indie-Ilkka vai Poppi-Pinja.  Kirjasta löytyy myös kulttuurihoroskooppi, jossa voit lukea oletko ensi-iltajuhlien ja kulttuurikokkarien kaksonen, museon käytävillä vaeltava kalat vai tyylitietoinen kauris, joka ei ymmärrä, että joku saapuu oopperaan farkut jalassa.

Kirja antaa ohjeita eri tilaisuuksiin menoon aina pukeutumisesta lippujen hankintaan. Lukija saa myös vinkkejä, miten selviytyä, jos valinta ei osukaan nappiin eli miten ajan saa sitten kulutettua. Baletissakin voi seurata vaikka kenellä miehistä on tiukimmat trikoot, kenellä ballerinoista hoikimmat nilkat ja kuka miehistä tekee korkeimmat hypyt. Korot kopisten paitsi antaa tietoa monista eri kulttuureista sisältää myös Ystäväni- osion kysymykset, joihin vastaavat muun muassa tunnetut kirjailijat, muusikot, näyttelijät ja taiteilijat. Mukana ovat mm. Hannu-Pekka Björkman, Minna Tervamäki, Ville Tietäväinen, Katja Kettu, Jaakko Hämeen-Anttila, Markku Pölönen...Koska minua vievät eniten kirjat, elokuvat ja kuvataiteet, niistä luin kiihkeimmin. Elokuvan aakkoset läpikäydään A:sta Ö:hön ja H on tietysti Hollywood, I Indie-elokuva ja Åmål kuuluisa nuortenelokuva Fucking Åmål, jonka itsekin muutamaan kertaan oman teinityttöni kanssa katsoin. Jalkanen ja Savolainen kertovat enemmän myös viidestä kotimaisesta, viidestä ulkomaisesta  ja viidestä lasten- ja nuorten elokuvasta. Miten sattuikaan, kaikki viisi ulkomaista ovat omia suosikkejani! Kuudes olisi ollut Kuka pelkää Virginia Woolfia? No, tiedätkö sinä, mikä elokuva on usein mainittu maailman parhaaksi elokuvaksi? Tai missä elokuvassa on Manuela niminen sairaanhoitaja? Tai tiedätkö:

Mikä yhdistää Yhdysvaltain keskilännen hiljaista yliopisto-opettajaa, kuollutta brasilialaisnaista, japanilaista puhuvaa kissaa ja ruotsalaista torpantyttöä? Entä työväenlehtien kauppaamista Helsingin kaduilla, ankeuttajien torjumista sisäoppilaitoksessa tai elefanttien ruokkimista sirkuksessa? 

Yhden pisteen vinkki: Oikea vastaus alkaa l-kirjaimella.

Katjan ja Aino-Marian tietokirja on hyvä esimerkki siitä, että tietokirjakin voi olla hauska ja mikä parasta Korot kopisten on kirjoitettu sekä asemoitu ihan kympisti! Siis hyvänmielen tietokirja parhaasta päästä! Jos siis nyt tunnet olevasi kulttuurin suhteen rapakunnossa, pääset tämän teoksen avulla kulttuurikuntoon, sillä Katja ja Aino-Maria toimivat cultural trainereina. Joulukuussa olet jo niin kovassa kunnossa, että voit palkita itsesi vaikkapa suosikkilajisi kausikortilla, matkalla Wieniin Klimtin teoksia ihailemaan tai uudella kotelomekolla suvista Savonlinnnan oopperajuhlaa ajatellen. Bizen Carmen alkoi nyt juuri soida päässäni ja haluaisin niin taas pyörtyä siitä ihanasta musiikista ja...

14 kommenttia:

  1. <3 ! Ilahduin suuresti. En osaa omia kirjojani muuten kommentoida, mutta ihan mahtavaa lukea, että kirjamme on mielestäsi hauska ja hyvänmielen tietokirja. Nimittäin siihen pyrimmekin.

    Ja oi, miten nyt haluaisinkin Wieniin. Carmenia muuten kuuntelin kirjaa kirjoittaessa...

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, kiva kuulla<3 Se on sitä kaikkea ja hyvin raikas idea, jonka toteutitte upeasti! Kirjasta lukija tulee hyvälle mielelle ja takuulla innostuu lähtemään teatteriin, elokuviin tai taidemuseoihin etc.

      Sama täällä...Minulakin on Carmen, Ostin levyn Savonlinnasta heti oopperaa seuraavana päivänä.

      <3

      Poista
    2. Leena, kiitos sinulle ihanasta kirjoituksestasi 💕 Mukavaa kuulla, että lukijalle on välittynyt se hyvänmielen fiilis, jota olemme tavoitellutkin! ❤️

      Poista
    3. Amma, ole hyvä<3 Ehdottomasti tulee hyvät fiilikset tästä kirjastanne!

      Poista
  2. Ihanaa, tämä on kirja, jolla voi verestää (tuoreuttaa) muistoja! Aika nuori noin 12-13 v. olin, kun Tikkalan Kassantalolla seurasin Joensuun teatterilaisten esitystä Katupeilin takana. Mukana oli ainakin Aarne Virkki vaimoineen. Ihastuin teatteriin jo silloin. Nyt on kaksi pojantytärtä (kaksoset) tekemässä teatteria Rääkkylässä, pian myös Outokummussa.

    Carmenissa on myös ihana musiikki. Carmen on esitetty myös Joensuussa Karelia-salissa. Se oli upea kokemus!

    HYvää viikkoa sinulle, Leena-IhaNainen♥♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aili, teatterikärpänen puri minuakin tuolloin ja olin itse mukana näyttelemässä. Kai sinäkin olit mukana esiintymässä?

      Carmen on toistaiseksi ja vielä suosikkini. Iki-ihana!

      Kiitos samoin sinulle Aili-IhaNainen♥♥♥

      Poista
  3. Kiva Leena, kun bloggasit tämän kirjan. Minulla tämä kirja on odottamassa; seuraavana on vuorossa Rannilan Frau ja sitten tämä Korot kopisten -kirja. Mielenkiinnolla odotan tämän kirjan lukemista. Minulla oli ilo tavata nämä ihanat ja fiksut kirjoittajat, ts. Katja ja Aino-Maria, Jyväskylän kirjamessuilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anneli, mukava kuulla, että tämä kiinostaa sinua. Frau on minulla vieläkin tämän vuoden kuumin tapaus! Teksti katkeaa kesken, mutta varmaankin tapasit heidät Jyväskylän kirjamessuilla. Me olemme Katjan kanssa kulkeneet jo blogiemme ikäisen matkan yhdessä ja tavanneet myös aina Helsingin kirjamessuilla ja joskus jatkoillakin. Olemme ystävät lumessa, kirjoissa, joulussa ja koirissa, joten oli niin ihanaa lukea tämä kirja ja tajuta, miten raikas idea tämä on ja miten hyvin tehty. Tulet nauttimaan!

      Poista
  4. Mukavaa luettavaa tämä blogiarvio, kiitos Leena!
    Sain pääsiäisenä mukaani tämän lahjaksi, tykkään♥

    Keväistä loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minttuli, kiva kuulla ja ole hyvä!
      Tosi kivasti kirjoitettu eli tästä tulee hyvä mieli ja samalla 'lisäkultturellistuu'.

      Kiitos samoin♥

      Poista
  5. En ole vielä päättänyt, uskallanko lukea tätä, kun pelkään, että saan tästä ihan liikaa ihania kulttuurivinkkejä. Joskus ongelmat on tosi omituisia. Kirja kuulostaa aivan mahtavalta ja on mielestäni erinomainen lahjaidea ihmiselle, joka ei vielä ole ns. löytänyt kulttuurin iloa ja paloa. Kävis varmaan miehillekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omppu, tämä on hauska kirja! Saat jopa nauraa vaika itseäsi testeillessa tai muuten vain, kun mietit niitä miesbalettitanssijoiden trikoita:) Minustakin tämä on hyvä lahjaidea, joka rohkaisee noviisiakin aloittamaan ja konkarille voi tarjota lisävinkkiä. Tämänhän voisi erityisesti osoittaa miehille:)

      Poista
    2. En voi tuijottaa miesbalettitanssijoiden trikoita, koska seksismi. Hyi hyi!

      Poista
    3. Omppu, hah.hah, nyt maksetaan takaisin 2000 vuoden tekoja!

      Poista