keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Vuoden 2014 parhaat kirjat Leena Lumissa

Lukuvuoteni 2014 parhaat kirjat 86 luetun joukosta ovat:

1.  Edmund de Waal: Jänis jolla on meripihkanväriset silmät (Schildts&Södertröms 2013)

2.  Haruki Murakami: Värittömän miehen vaellusvuodet (Tammi 2014)

3.  Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys (WSOY 2014)

4.  Agneta Rahikainen: Edith Runoilijan elämä ja myytti (Schildts&Söderströms 2014)

5.  Silvia Avallone: Teräs (Minerva 2014)

Jos Jänis jolla on meripihkanväriset silmät olisi ollut vähemmän taiteellisella nimellä ja vaikka tavallisemmalla kannella, suuri yleisö olisi löytänyt sen. Kaikki lähipiirissäni, jotka ovat ko. kirjan lukeneet ovat pitäneet paljon ja eräs vakilukijani meilasi minulle suoraan, että 'Leena, varmaan Edith soi sinussa kuten minussakin, mutta tiedän jo, että 'jänis' on sinulla loppuvuodesta ykkösenä.' No, minulla on tarkkoja lukijoita ja osa heistä tuntee minut tosi hyvin. Kiitos Sanna!, ja oikeassa olit, sillä

Murakami-debyyttini oli huikea ja siinä aloitin varmaankin juuri siitä Murakamista, joka on minulle kauan se minulle omin Murakami, mutta tarkoitus on jatkaa Harukin lukemista. Sysäyksen suositun japanilaiskirjailijan lukemiseen sain uutuuden aiheen perusteella, mutta mitään näin vievää en odottanut eli että kakkoseksi meni. 

"Ihmisen sydän on yölintu. Se odottaa hiljaa jotakin ja hetken tultua lehahtaa suoraan minne pitääkin."

Paras suomalainen minulla oli tiedossa heti kun olin Neljäntienristeyksen kannet sulkenut. Kinnusen kirjassa on kirjoittamisessa unohtumatonta iholle tulemista, ihmisluonnon kuvauksen verevyyttä sekä sitten ripaus sitä taikaa, jonka jälkeen ihmettelee: Miten hän oikein sen teki?

Edith on sydämeni veri ja niinpä Rahikaisen elämäkerta runoilija Södergranista oli järisyttävä kokemus. Pidän tätä teosta monipuolisimpana Edith-elämäkertana, mitä olen tähän mennessä lukenut. Aivan uutta tietoa ainakin minulle oli Agneta Rahikainen onnistunut löytämään ja kaikki uusi, järkyttäväkin, taustoitti monipuolisesti Södergranin tuotantoa.

Avallonen Teräksen kansi voi joitakin johtaa harhaan, mutta suosittelen kuumasti tätä kuuman ryhmäni viimeistä teosta. Olen ollut tästä epätyypillisestä Toscanaan liittyvästä kirjasta niin intona, että halusin pitää kirjamessuilla, jopa pienen puheen Silvialle italiaksi saatuani kuulla, että hän ei puhu ainakaan englantia. Kiitos avusta Tuuli! Siis ihana lukijani Firenzestä auttoi minua tekstissä, sillä minullahan on takana vain kolme keskenjäänyttä italian kurssia ja lisäksi Tuuli soitti ja tsekkasi ääntämykseni. Olen ihan myyty Avallonen kirjaan ja odotan Silvialta paljon jatkossakin.



Kakkosryhmää olen nimittänyt joskus sydänryhmäksikin, mutta on siinä pääosin samat paremmuuskriteerit kuin kuumassa ryhmässäkin. Delphine de Viganin kirja Yötä ei voi vastustaa ei ole kirja, joka unohdetaan kun kannet on suljettu, vaikka Siri Hustvedt väittää niin käyvän kirjalle kuin kirjalle. Delphinen kertomus äidistään Lucilesta on samalla kertomus perhetragediasta, jota tuskin kukaan olisi voinut estää tapahtumasta...


"Hän toivoi voivansa muuttua näkymättömäksi, jotta voisi nähdä, kuulla ja oppia kaiken ilman että mikään paljastaisi hänen läsnäolonsa. Hän olisi pelkkä aalto, henkäys, ehkä tuoksu, ei mitään mihin voisi tarttua tai koskea."

Kakkosryhmän kakkonen on Jayne Anne Phillipsin Suojelus, josta innostuin niin, että luin Phillipsiltä perään Kiuru ja Termiitti sekä tänä vuonna ilmestyneen Murhenäytelmän. Suojelus oli kuitenkin likinnä minua, mutta kovasti paikasta sydämessäni Kiurun ja Termiitin kanssa kamppaillen. On ollut ihanaa löytää uusi seurattava kirjailija Oatesin, Shieldsin, Hustvedtin, Shriverin ja muutaman muun rinnalle.

Pierre Lemaitren Näkemiin taivaassa kertoo kolmen ranskalaisen miehen kohtaloista ensimmäisen maailmansodan viimeisinä päivinä sekä näiden päivien seurauksista heidän loppuelämäänsä. Lemaitre on tarinankertojia, heitä, joiden kanssa istutaan kuin takkatulen ääressä ja kuunnellaan. Kirja aukeaa dramaattiseksi sukutarinaksi kuvaten samalla sodan jälkeisen Pariisin jyrkkiä luokkaeroja. Koska pidin kirjasta niin paljon, tajusin, että kun saan listattua blogini 20 parasta kuudelta vuodelta, näkyy selvästi mieltymykseni historialliseen jännitykseen. Ja olenhan minä Waltarin ohella lukenut innolla myös Dumasia...

Sydänryhmäni neljännen kirjan, Maija Muinosen esikoisen Mustat paperit, odotin näkeväni Finlandia -ehdokkaiden joukossa. Olisi ollut kuin raikas tuulahdus, jos tämä uusia uria aukova kirjeromaani, olisi huomoitu F-ehdokkuudella. Kirja on 167 sivuinen tiivistyksen helmi, josta monelle olisi sekä lukuiloksi että myös kirjoittamisen opiksi.

Ja: Talossamme meillä on niin paljon tilaa ettei meidän tarvitse matkustella tai mennä pois ollaksemme rauhassa.

Maaria Päivisen On nälkä, on jano romaani, sijoittui nyt samalle paikalle kuin Päivisen loistava Pintanaarmuja viime vuonna. Se ei kuitenkaan merkitse, miltä se näyttää, sillä kirjavuodesta 2014 tulikin yllättävän tasokas, vaikka alkuvuosi muulta näytti. Pidin paljon Pintanaarmuista, mutta vieläkin enemmän kirjasta On nälkä, on jano. Nyt rakenne oli täydellinen, tiivistetympi ja tyylikäs. Koska olen kirjeromaanien ystävä, niin Päivisen monologiromaani vei minut mukanaan kuin tulva-aalto. Aivan huikeaa, Maaria! 

1.  Delphine de Vigan: Yötä ei voi vastustaa (WSOY 2011)

2.  Jayne Anne Phllips: Suojelus (Tammi 1995)

3.  Pierre Lemaitre: Näkemiin taivaassa (Minerva 2014)

4.  Maija Muinonen: Mustat paperit (Teos 2013)

5.  Maaria Päivinen: On nälkä, on jano (into 2014)



Ryhmä Muut Ihanat Kirjat esittelee vaihtelevasti tieto-, lasten-, terveys-, sisustus- yms. kirjoja. Tämän sarjan kunkku on ehdottomasti Elaine N. Aronin Erityisherkkä Ihminen, joka on kiinnostanut lukijoitani niin paljon, että vaikka kirjoitin siitä vasta 5.1.2014, niin 5 594 lukijaa on siitä jo ollut kiinnostunut! Ikinä vajaan kuuden blogivuoteni aikana mikään kirja ei ole saavuttanut näin nopeasti näin suurta yleisöä.

Tänä vuonna halusin ryhmään puutarhakirjan ja valinta ei ollut vaikea, vaikka pidänkin kaikista maailman puutarhakirjoista: Suomalainen metsäpuutarha on kirja, jota olen odottanut jo kauan. Vihdoinkin kertomus siitä, miten voimme laajentaa piha- ja puutarha-aluettamme kauniisti ja pieteetillä, ilman että luonnonmukaisuus katoaa. Ihana kirja!

Viime vuonnakin mukaan pääsi lastenkirja ja tietenkin nyt Tove Janssonin juhlavuonna kolmosryhmään mahtuu iki-ihana Muumilaakson marraskuu. Kirjan lukemisesta oli aikaa ja niinpä koinkin nyt suuria tunnelmia, sain mukavia fiiliksiä, enkä lakkaa tätä kirjaa ylistämästä. Ja kertoohan se marraskuusta, lohtukuukaudesta, pesäkuukaudesta.

On niitä jotka jäävät ja toisia jotka lähtevät, niin on ollut aina. Kukin saa valita itse, mutta on valittava ajoissa, eikä koskaan saa antaa periksi.

William Marchin Komppania K on yksi sodanvastaisimmista kirjoista, jonka olen lukenut. Nyt kun kirja vihdoinkin saatiin myös suomeksi, suosittelen tätä kaikille. Tänä vuonna on kulunut 100 vuotta ensimmäisen maailmansodan aloittamisesta, joten kannattaa lukea, miten rivisotilaat kokevat kukin kohdallaan tilanteensa. Kirja ei ole lohduton vaan avartava!


”Elämä on ihanaa ja se kulkee nopeasti ohi. Se on kaikki mitä tiedämme. Miksi ihmisten pitäisi olla kateellisia toisilleen? Miksi vihata toinen toistaan? Miksi emme voi elää rauhassa maailmassa, joka on niin kaunis ja suuri?”

Tänä vuonna toisin kuin viime vuonna mukaan mahtuu jännitysromaani. Lars Petterssonin Koutokeino, kylmä kosto on vain niin loistava, että se saa nyt edustaa dekkareita. Pettersonin esikoisteos nousi minulla välittömästi samaan kastiin Åsa Larssonin trillerien kanssa.

1.  Elaine N. Aron: Erityisherkkä Ihminen (Nemo 2013)

2.  Ella Räty&Hanna Marttinen: Suomalainen metsäpuutarha (WSOY 2014)

3.  Tove Jansson: Muumilaakson marraskuu (WSOY 1987)

4. William March: Komppania K (Tarmio 2014)

5.  Lars Pettersson: Koutokeino, kylmä kosto (Minerva 2014)

Nyt minusta tuntuu, että kuulen ihmetyksen kuisketta yhden kirjan puuttumisesta...yhden, josta pidin paljon, mutta jonka kirjoittajaan suhteeni on yhtä sekasortoinen kuin on suhteeni Paul Austeriin...Eihän kukaan vain edes unta nähnyt, ettenkö toisi tätä lumista kirjaa tähän juttuuni mustana hevosena:
Michael Cunninghamin Lumikuningatar (Gummerus 2014) voitti Vuoden 2014 Kaunein Kirjan Kansi -kisan, mutta kirja vei minua monellaan. Tietysti lumella, mutta myös sillä erityisellä tavalla, jolla Cunnigham kirjoittaa tarinaansa ihmisten mieliin, rivien väleihin, varjoon ja valoon. Kaikkein vaikuttavimmin minun mielestäni tästä kirjasta on kirjoittanut Kaisa Reetta ja tämä kohta erityisesti hänen tekstissään kuvaa niin hyvin tämän kirjan sielua:


Täällä he elävät, rakastavat, riitelevät, jakavat surunsa, ilonsa ja innostuksensa. Heidän pesänsä on täällä, liian vanhassa, huojuvassa talossa, joka romahtaa minä päivänä hyvänsä ja jonka makuuhuoneessa nukkuu nyt heidän sydämensä valtiatar Beth, hengittää hiljaisesti hiiren lailla, mustikkasydän pamppaillen. Kunpa he voisivat suojella häntä tulevalta...

Niin...olen lukenut tänä vuonna vain 86 kirjaa. Jos haluat muistella viime vuotta niin tässä Vuoden 2013 parhaat kirjat Leena Lumissa.

Haluan lopettaa Cunninghamin Lumikuningattaren sanoin eli toivon näiden kirjojen tarjoavan teille 

...kaipuun joka on kylmää, puhdasta ja pysäyttämätöntä kuin lumi.


Love
Leena Lumi

49 kommenttia:

  1. Onpa hieno lista. Sinulla on ollut hyvä kirjavuosi. :) Avallone, Kinnunen, de Waal, de Vigan... nämä ovat tiiviisti lukulistallani. Lemaitre on vielä kesken ja olen tykännyt aivan yllättävänkin paljon, erittäin hieno kirja. Koutakeino-kirjalle en lämmennyt. Jäi harmittamaan, että kirja tuntui vähän tylsältä ja sen jätin sitten kesken. Odotin siltä enemmän, mutta ehkä kokeilen sitä uudestaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. MarikaOksa, kiitos<3 Se on helppoa kun lukee vain kirjoja, joista pitää;) Ihan tosi: Minusta tuntui vielä syyskeäsästä, että ei tule hyvää kirjasatoa, mutta kaikki meni onneksi toisin.

      Lemaitre on myös viihdyttävä, mutta onneksi kirjan funktiota viihdyttäjänä ei ole kielletty. Minusta se on kyllä myös tasokas ja psykologinen ja vaikka mitä.

      Koutokeino ei sitten ollut sinun juttusi. Joku muukin sanoi, että se on vähän hidas. Minulle se sopi, sillä jos trilleri on nopeatempoinen vivahteet jäävät minulta kuin huomaamatta ja en nauti sellaisesta vauhdista.

      Jos muistat/jaksat/viitsit, vinkkaa minulle, kun olet lukenut Avallonen, Kinnusen, de Waalin, de Viganin: Nuo kaikki kiinnostavat minua sikana. Tosin yritän pysyä perässä, mitä luetaan, mutta joskus olen ihan pihalla.

      Poista
  2. Tämä vuoden parhaiden listasi on aina mielenkiintoista luettavaa! Olen lukenut listojesi kirjoista toistaiseksi vain kaksi, Muinosen huikean Mustat paperit ja Janssonin iki-ihanan Muumilaakson marraskuun, mutta lukuaikeita minulla on lähes jokaisen listaamasi kirjan suhteen. Jäniskirjan lainasin heti silloin, kun siitä aikanaan kirjoitit, mutta en ole ehtinyt sitä vieläkään lukea - olen vain uusinut lainaa kuukaudesta toiseen. :) Uusimman Murakamin yritän lukea vielä kuluvan vuoden puolella, siltä odotan todella paljon. Ja uusimman Cunninghamin aion lukea, kun tulee vähän lunta, pääsee paremmin tunnelmaan. :)

    Ihanaa joulunalusaikaa sinne! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sara, ihan tosi! Muistatko kun luettiin paljon samoja...Minulla käy lainakirjojen kanssa usein huonosti eli aina tulee jotain muuta väliin ja sitten saan maksaa sakkoja tai pitää palauttaa lukemattomana tms. Tosin yritän nyt alkuvuodesta lukea muutaman Murakamin, jotka noudan tietysti kirjastosta.

      Hienoa, että pidit Muinonen kirjasta. En muista olenko lukenut tekstisi, joten tulen käymään. Muinoselta voimme odottaa huikeita!

      Jänis on vain niin täydellinen. Suorastaan vastustamaton, jos historia kiinnostaa. Ja yhden kiinnostavan suvun elämää suurempi tarina.

      Kiitos samoin sinulle! Lumen odotuksessa...

      <3

      Poista
    2. Waude!, olit tosiaankin pitänyt Muinosen kirjasta.

      Poista
  3. Ah! Murakami, Kinnunen, Phillipis. Kaikki omiakin suosikkejani. <3 Teräs on lukulistallani, kiinnostuin kirjasta todella kirjamessujen aikaan, mutta pitää vaan hankkia romaani käsiini. Samoin tuo Jänis jolla on meripihkan väriset silmät kiinnostaa - ja osin juuri nimen vuoksi.

    Minulla on oma lukuvuoteni vielä hieman kesken, mutta luulen että tiedän jo omat parhaani.

    P.S. Mustat paperit on hieno sekin! Ja Muumilaakson marraskuu. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, ja arvaa mitä, Phillipsistä saan kiittää sinua♥ Suosittelen Terästä ja Silviahan varmaan jatkaa...No, minähän pidän just tuosta nimestä...Olgan silmät...,mutta olen niin monasti nyt saanut kuulla, että ne jotka ovat kirjan kehotuksestani lukeneet, sanovat, että eivät ikinä olisi ottaneet sitä lukuun ilman suositustani 'kun tuo nimikin on niin outo ja kansi...' Rakastut 'jänikseen'<3

      No, minulla ei varmaan enää ehdi kuin Coppolan elämäkerta, joka on kiinnostava, mutta ei kuuluu kuumaan sarjaani. Polanski olisi voinut olla kolmosessa, mutta kun sinne tuli tunkua...

      Muinosesta kuulemme vielä! Niin...ah, Muumilaakson marraskuu <3

      Katja, nyt on JOULUkuu, voiko olla mitään parempaa ellei lasketa syyskesää;)

      <3

      Poista
  4. Minulle myös Jänis oli niin lumoava lukukokemus, että olo oli pitkään tyhjä kun se oli luettu. Kulkea sen suloisen Netsuke-kokoelman kanssa halki historian tyrskyjen, maasta toiseen niin viehättävän muistelijan mukana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena, oletko kirjoittanut Jäniksestä, sillä en löytänyt tekstiäsi? Linkittäisin sen mieluusti Jäniksen kohdalle. Niinpä, minullekaan mikään ei tuntunut Jäniksen jälkeen miltään. Osa lukijasta taitaa jäädä kirjaan. Kirjoittaja on todellakin viehättävä kertojana, todellinen symppis. Myös Japaniin päättyvä tarina oli kaunis.

      Poista
    2. Kyllä se löytyy sieltä deWaal-kohdasta, kirjailijat on siinä sukunimillään aakkosjärjestyksessä. Bongasin tämän kirjan aikoinaan siitä Hesarin jutusta, missä oli ihanat valokuvat noista pienistä veistoksista.

      Poista
    3. Leena, kiitos, löytyi. Sinulla onkin niin selkeä hakusysteemi, että sitä ei meinaa heti todeksi uskoa. Muistan hämärästi...,mutta ihmettelen, miksi juttu ei ole kirjan välissä..., mutta minä taisin vähän innostua ja aloin googlailla sukua ja netsukeita vähän enemmänkin.

      Poista
  5. Lumikuningatar oli ihana ja minua se lumosi. Jouluksi pitäisi hakea jotain lempeää ja kumminkin kiinnostavaa luettavaa, kirjastosta. Ei rikosta eikä liian paljon ajateltavaa.. Anna Sinä minulle vinkki. ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sirkkis, kiva, että pidit.

      Lempeä ja kiinnostava kirja sinulle on jouluksi Bengt Jangfeldtin Axel Munthe -tie Caprin huvilalle. Ellet löydä sitä mistään muualta tilaa Adlibrikselta. Firenzeläinen ystäväni on kaikista bloggaamistani kirjoista eniten kiinnostunut tästä ja nyt siitä kiinnostui myös äitini, kun kerroin tositarinan polkujen johtavan Ruotsin hoviin.

      <3

      Poista
  6. Voi pahus - niin monta kirjaa, jotka tekisi mieli lukea heti. Viime vuoden listaasi en ole uskaltanut vielä edes kurkkia;)
    Mutta silti - houkutuksista ja koukutuksista huolimatta - kiitos listasta♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lady of The Mess, elämä on liian lyhyt ja sitten se on ohi. Millään emme ehdi lukea kaikkia nitä kirjoja, jotka kiinnostavat, mutta ainahan sitä voi yrittää;)

      Ole hyvä <3

      Poista
  7. Ensimmäisestä ryhmästä aivan samaa mieltä ja niin upeaa, että Teräs pääsi mukaan! Pidin siitä itsekin, koska kirjassa oli monta eri puolta ja mulle se toi Italian-lämmön takaisin.

    Kakkosryhmä kiinnostaa, koska en ole kirjoihin tutustunut, ilmeisesti pitäisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mari a, tottakai Teräs on mukana. Kirjailija oli yhtä kiinnostava kuin kirjansa.

      Yö ei voi vastustaa voisi heti suositella ja tietysti kaikkia noita muitakin;)

      Poista
  8. Upea lista, josta olen vain Kinnusen lukenut. Ehkä tuleva vuosi sitten antaa enemmän lukurauhaa ja mahdollisuuden ottaa listalta jäniksen ja Lumikuningattaren Muumejakaan unohtamatta. Kiitos Leena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anja, Kinnunen onkin erinomainen. Pitäisit Jäniksestä, tunnen sinua sen verran.

      Ole hyvä<3

      Poista
  9. Nyt alkoi Jänis jolla on meripihkan väriset silmät kiinnostaa kovasti. <3 Pakko siis lukea! Delhine de Vigan kirja on parhaillaan lainassa kirjastosta, luin juuri No ja minän, ja rakastuin siihen. Ihana kirja, ja ihana kirjailija! Oletko lukenut Non, Leena?

    Sain monia hyviä vinkkejä listoiltasi, kiitos niistä, ihana Leena. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Krista, suosittelen! Olen yrittänyt saada sille blogisavuja ja kukaan ei ole kirjaa muuta kuin kehunut, ken siihen on ryhtynyt. No ja minä taitaa sisältä lapsikertojan, vai olenko ymmärtänyt väärin? Siis en ole. Googlaisin teitty De Vigania ja törmäsin tuohon kirjaan, mutta jos siinä on lapsikertoja, ei ehkä mun kirja. Toisaalta sitä on niin paljon suositeltu, että pitäisi ylittää omat ennakkoluulot. En ole löytänyt de Viganilta muuta suomennettua kuin nuo kaksi kirjaa.

      Ole hyvä, ihana Krista <3

      Poista
  10. Minäkin olen lukenut vain Kinnusen kirjan ja se oli parasta mitä tänä vuonna olen lukenut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Allu, kiva kuulla: Se onkin todella erinomainen teos. Näen sen jo elokuvana...

      Poista
  11. Hyvät valinnat, loistava lista!
    Suorastaan rrrastan sitä!:D

    "Jänis jolla on meripihkanväriset silmät" on musta ihastuttava nimi. Ehkä jotkut sitä sitten vierastaa. Kansi on kyllä melko keskinkertainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanna, kiitos <3 Olen iloinen, että lista miellyttää madamea;)

      Minäkin pidän siitä nimestä, mutta voihan se olla suurelle yleisölle tai osalle lukijoista hieman harhaanjohtava. Teen kyllä kovasti töitä, että kaikki tämän kirjan löytäisivät. Nimi on hurmaavan taiteellinen.

      <3

      Poista
  12. Voi mikä lista, Leena! Jäniksen, jolla on meripihkan väriset silmät, olen varannut 'the jouluyön kirjaksi' kiitos sinun ♥ Uskon, että joululahjakirjakin saa odottaa vuoroaan :)

    Haruki Murakamin uusin ja Tommi Kinnusen debyytti olivat (ovat) molemmat upeita lukuelämyksiä, kirjojen aatelia!

    Sydänlistaltasi kiinnostaa erityisesti Phillips ja de Vigan. Ja Cunninghamin Lumikuningatar: se soi sydämessä vielä pitkään, pitkään....

    Kiitoksia ihanasta ja antoisasta kirjavuodesta blogisi parissa, Leena! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaisa Reetta, kiitos sinulle osallistumisesta <3 Upea, huikea joululukeminen sinulla edessä. Ah, onko mikään niin kuin on jouluyö!

      Yllätyin molemmista, sekä Murakamusta että Kinnusesta.

      En voi enää elää ilman Phillpsin kirjoja. Suosittelen Yötä ei voi vastustaa, se ei heti unohdu. Lumikuningatar soi minullakin ja osin saan siitä kiittää sinua, kiitos <3

      Kiitos samoin sinulle, Kaisa Reetta♥

      Poista
  13. Sinä oletkin ajoissa. Minulla joululahjakirjoissa ainakin yksi ykköslistalta ja toinen lukulistalla, mutta saapas nähdä, missä vaiheessa saan luettavakseni.

    Juuri viime viikolla katselin tuota Lemaitren kirjaa kirjakaupassa ja pohdin, että tämä pitää lukea, vaikka en dekkareita juuri luekaan. Kiinnostavaa!

    HSP ja rakkaus oli hieno, hieno kirja. Jopa tuota ykkösosaa parempi.

    Sinulla on ollut hyvä kirjavuosi - minä vielä katselen rauhassa tämän joulukuun ja paketoin vasta sitten. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkoinen Kirahvi, aina joulukuussa, mutta nyt tosiaankin eka kerran ennen itsenäisyyspäivää.

      Lemaitre on tunnettu dekkaristina, mutta eikös tämä ole lajiltaan historiallinen romaani. Minulle tuli mieleen heti Dumasin teokset, joita olen aikanaan innoissani lukenut. Lemaitre on kyllä meenstynyt ranskalainen dekaristi, mutta tämä on hänen ensimmäinen historiallinen romaaninsa. Aiheessa on syvyyttä, joka liittyy sihen, mitä sota voi saada toisissa aikaan ja siitä sitten kasvaa kiinnostava sukutarina ja pariisilaiskuvaus. Tätä teoksesta Hesarin Mervi Kantokorpi kirjoitti, että 'tyylikkäästi mukailtu vanhanajan romaani, jonka ilmaisussa kuultaa lajin rakastetuimpia kertojia kuten Dumas ja Balzac.'

      Taidan lukea sen vuoden ensimmäisenä kirjana eli sitten olen aloittanut jo kaksi vuotta HSP-kirjoilla.

      Yllätyin, sillä muistan jossain vaiheessa valittaneeni, että 'ei ole mitään järisyttävää luettavaa.' Onneksi kaikki meni toisin <3

      Poista
  14. De Waalin kirja on ihana;minullahan on se englanninkielisenä,huikea kirja ja tositarinakin vielä.
    Ja tuo Murakami-debyyttikirjasikin haluaisin lukea;minä hurahdin Murakamiin lukiessani Norwegian Woodia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, minun oma meni lahjaksi historiaa arvostavalle ystävälle ja ostin kirjamessuilta nyt ikioman, jonka signeerasin itselleni. Tämän luen uudestaankin. Suosittelen!

      Poista
  15. Leena, kylläpä jaksoit tehdä perusteellisen yhteenvedon! Aika monta kirjaa tuolla, mistä myös itse pidän.

    Tiedätkö, luin juuri Neljäntienristeystä muistuttavan teoksen, Kati Tervon Sukupuun, joka on minulle vielä Kinnusen kirjaakin suurempi elämys. Kinnusen kirjasta minulla jäi kirjoittamatta, mutta nyt on blogissani tuore postaus Tervon kirjasta. Jos ehdit jossain välissä, niin vilkaise!

    Nyt lähden lukemaan, mitä nuo kaikki muut ennen minua ovat sinulle kommentoineet!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjatta, tämä taitaa olla jo kuudes vuosi ja kerta...

      Kiitos vinkistä, tulen...

      Oletpa sinä jaksava, ihanan jaksava <3

      Poista
  16. Todella mielenkiintoiselta vaikuttava lista! Taidan printata sen itselleni muisti- ja ostoslistaksi seuraavalle Suomen-reissulleni :) Koko luettelosta olen lukenut vain de Viganin kirjan, joka oli todella vaikuttava: sen jälkeen oli vaikea aloittaa uutta kirjaa, niin voimakas tunnelma siinä oli. Phillipsin Suojelus on jo odottamassa vuoroaan kirjapinossa mutta listassasi oli joitakin kirjoja, joiden olemassaoloa en ole edes huomannut. Erityisen kiinnostavalta vaikuttaa tuo Muinosen Mustat paperit. Kiitos siis tästä kirjalistasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mitmit, kiitos <3 Ja silloin nämä saat varmaan jo aika edullisesti: Kirjan elinkaari on niin lyhyt - nykyään. Yötä ei voi vastustaa oli/on vangitseva: Siihen jää. Melkein yhtä paljon kuin kirjasta Suojelus pidin Kiurusta ja Termiitistä. Muinosen kirjaa ei ole ennen kirjoitettu eli jää pitkä, katoamaton jälkimaku.

      Ole hyvä<3

      Poista
  17. Leena, hienoa, että Murakami nousi noin korkealle listassasi. Lähteenmäen Ikkunat yöhön ilmestyi jokunen viikko ennen Neljän tie risteystä, jos ehdit, niin...Ilokseni huomaan, että Erityisherkkä ihminen on noin kiinnostava ja senhän sainkin arvonnastasi valita.
    Hyvää itsenäisyyspäivän aikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reijo Moilanen, no tottakai! Lähteenmäkeä en ole lukenutkaan...Kiitos vinkistä! Lue sinä Tanja Pohjolan Lintu pinei. olisin mieluusti sen halunnut myös tähän juttuuni, sitten olisi pitänyt jättää pois tietoa tms. Pohjolaan kannattaa kiinnitää kuitenkin huomiota. Erityisherkkään on tullut jatkoa eli Erityisherkkä ja parisuhde. Ehkä luen sen vuoden ensimmäiseksi kirjaksi. Muistan, että Erityisherkkä tuli sinulle. Laura Kolben Yläluokka - Olemisen sietämätön vaikeus odottaa myös, mutta sen luen vain itselleni.

      Kiitos samoin sinulle!

      <3

      Poista
  18. Oijoi, mitä kirjoja. Hienot listat. Paljon noista on (vielä) lukematta, mutta moni kyllä päätyy lukulistalle. Ainakin tuosta ykköslistalta aion lukea tuon jäniskirjan sekä Rahikaisen Edithin, joka jo odotteleekin kirjahyllyssa (Murakamin ja Kinnusen olenkin jo lukenut, mutten ole saanut kummastakaan aikaan postausta).

    Olen niin iloinen, että löysit Phillipsin, joka on minunkin suosikkikirjailijoitani (tosin en ole pitkään aikaan lukenut hänen kirjojaan) ja se erityisesti lämmittää mieltä, että lohtukirjani Muumilaakson marraskuu on myös nostettu esille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustikkakummun Anna, kiitos <3 Molemmista mainitsemistasi uskon sinun pitävän. Minullakin on tänä vuonna ensimmäisen kerran enemmän luettuja kuin postattuja...

      Oi, Katja arvasi, että Phillips on just minulle;) Olen ihan myyty! Nyt meillä on sitten sama lohtukirja<3

      Poista
  19. Hieno lista! Ihmettelen, kun olen lukenut vain kolme kirjaa eli Edith Runoilijan elämä ja myytti, Neljäntien risteys ja Lumikuningatar. Lukulistaltani löytyy monia, joista osa on jo varauksessa.

    Listaasi lukiessa muistuivat esittelemäsi upeat kirjat kuten Haudankaivajan tytär, Näkymätön silta, Illallinen ja Axel Munthe - tie Caprin huvilalle. Listaa voisin jatkaa ja varsinkin keittokirjojen listaa, joita ei ollut tarkoitus tilata omaan hyllyyn.

    Kiitos Leena, blogisi on tärkeä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjatta, kiitos <3 Me luimme ennen enemmän samoja kirjoja;)

      Näkymätöntä siltaa on minulle vieläkin kehuttu sp-viesteissä ja italialainen ystäväni haluaisi kovasti saada itselleen Axel Munthe - tie Caprin huvilalle, joten yritän sitä jostain etsiä: Kustantajalta ei enää löydy. En voi luopua omasta Muntestani, sillä tiedän lukevani sen uudelleen. Äiti laittoi sen just kirjastossa varaukseen.

      Kiitos sinulle, minua ei olisi ilman lukijoitani <3

      Poista
  20. En ole vielä uusinta Finlandia-voittajaa lukenut, mutta tuo Kinnusen Neljäntienristeys olisi kyllä ollut palkinnon arvoinen. Harmittaa, kun isojen kirjallisuuspalkintojen jakamiseen ympätään liiaksi politiikkaa, jolloin hyväkin teos jää suotta voittajan varjoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. between, Kinnusen kirjassa on taikaa. Minä olen tosi harvoin ollut samaa mieltä F-raadin kanssa ja vielä vähemmän samaa mieltä lopullisen päätöksen tehneen kanssa, mutta viime vuoden F-valinnan tähden olen kiitollinen nyt loppuelämäni.

      <3

      Poista
  21. Södergran koskettaa syvältä, intohimoisesti. Elämänkerta lukulistalle siis, ehdottomasti. Ja onpa tässä monta monta uutta mielenkiintoista tuttavuuttakin...kun vain olisi aikaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkoisia hiutaleita, sama täällä. Kirja ravisuttaa, sillä siinä on varmaan sinullekin uutta tietoa.

      Aikaköyhyys on tätä päivä. Joskus tuntuu, että vuorokaudessa saisi olla tuplasti tunteja. Millään ei ehdi lukea kaikkia maailman kiinnostavia kirjoja.

      <3

      Poista
  22. Tällaisia listoja on todella mukava lukea! Kirjavuotesi näyttää olleen oikein hyvä :) Minä teen jonkinlaisen vuosikoosteen ja nostan parhaimmat kirjat esille sitten ensi vuoden puolella, vielä on hetki tämän vuoden lukuaikaa jäljellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Villis, kiva kuulla. Minäkin mieluusti luen muiden suosikkilistoja. Erittäin hyvä. Olen tehnyt tämän nyt jo kuudetta vuotta joulukuussa. Tammikuussa saatan pitää vähän lomaa. Luen minä nytkin, mutta Coppola ja Kummisetä ei ollut paras mahdollinen valinta joulunalusviikoille;)

      <3

      Poista
  23. Vain 85 kirjaa ;-)
    Vain sinä voit sanoa noin. Minäpäs käyn äkkiseltään tarkistamassa montako kirjaa olen itse lukenut... 23 +2-4 kirjaa ja reilut 5 kappaleita jotka ovat jääneet kesken.

    No en olekaan yhtään niin ehtiväinen kuin sinä =) Ajattele minkälaisen listan olen saanut itselleni aikaiseksi, kun yritän ehtiä perässäsi, hih... ei kuule enää yksi A4 riitä millään...

    Tämä vuotesi on mennyt kyllä todella vauhdikkaasti. Paljon olet lukenut ja todella paljon olet inspiroinut meitä muita lukemaan. Kiitokset Leena <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta, no, luin ensimmäisinä vuosina 140 kirjaa tms. Nyt en mistään hinnasta enää lukisi yli 100 kirjaa. Siihen suhteutettuna tuo 'vain' sopi tähän. Määräsi on oikein sopiva: Ehkä minunkin pitäisi pyrkiä siihen.

      Minä en saa mitään aikaiseksi. Ainoa jouluneulomukseni (kutomukseni) on vieläkin ihan alkuteloillaan. Hasukaa kuulla<3 Sinä se olet mukavan sitkeä ja innnostuva;)

      Vuosi on mennyt lujaa, kirjapuolella ollut kivaa, live-elämässä hieman outoa, mutta elämä on.

      <3

      Poista