torstai 14. kesäkuuta 2012

Tyttökirjat Leena Lumissa



Vihdoinkin saan tehtyä koosteen tyttökirjoista, jotka olen lukenut blogiini. Tyttökirjojen raja on minulla sekä selvä että häilyvä. Aion ottaa tähän mukaan myös pari kirjaa, jotka tiukasti ottaen eivät ole tyttökirjoja, vaan nuorten naisten kirjoja. Mitenkään en voi olla tuomatta esiin Sinistä linnaa, joka oli viime suveni romanttinen yllätys, kirja jota luin sinisten kärhöjen alla:


L.M.Montgomery: Sininen linna (Karisto 1969)

Mukaan kuuluu myös tämä kirja, jota suosittelen avaimeksi Montgomeryn kirjojen maailmaan. Vasta tämän luettuani minulle aukeni, kuka Maud oli:


Sisko Ylimartimo: Anna ja muut ystävämme (Minerva 2008)

Ja tässä ensimmäinen tyttökirja, jonka toin blogiini:

L.M.Montgomery: Marigoldin lumottu maailma (Minerva 2009)

Ensimmäisenä blogivuotenani luin myös tämän:

L.M.Montgomery: Vanhan kartanon Pat (Minerva 2009), jonka jälkeen seuraavana vuonna tulikin jo jatkoa Patille eli hurmaava:

L.M.Montgomery: Pat - Vanhan kartanon valtiatar (Minerva 2010) Mikä hurmaava kansi!

Samana vuonna luin haikean kauniin:

L.M.Montgomery: Annan jäähyväiset (WSOY 2010)

Vihervaaran Anna oli lapsuuteni suuri innoittaja, mutta vielä nytkin hän sai minut muistelemaan menneitä jutussa Ja me kaikki oltiin Vihervaaran Annoja. Mistä sitä tietää, miten rauhallinen tyttö olisin ollut ellen olisi niin halunnut olla kuin Vihervaaran Anna;-)


L.M.Montgomery: Hedelmätarhan Kilmeny (Minerva 2012), on viimeksi tekemäni tyttökirja, jossa on mukana kuitenkin myös jo suloista nuorta rakkautta.

Jos olet kovasti kiinnostunut tyttökirjoista, löydät niitä Saran Kirjat -blogista:

Sara on todellinen tyttökirja-asiantuntija ja hänellä on nettikauppa Saran tyttökirjaklassikot. Waude, mikä kansi tässä Rauni Karhian Musta Pekka -kirjassa onkaan...


Sinisen linnan Marialla on menossa Tyttökirjahaaste, johon itsekin yritän vielä ehtiä lukea muutaman kirjan lisää.


Älkäämme ikinä hukatko tyttöä itsessämme, vaan vaeltakaamme Montgomeryn mukana huokausten kujilla, kylpekäämme kuun valossa ja ihailkaamme illan tullen miten keijut tanssivat akileijapuutarhoissa...


Kiitos kaikille maailman tyttökirjojen tekijöille, mutta etenkin: Kiitos Maud♥


L.M.Montgomery: Perinnönjakajat (Minerva 2012)


Catherine Marshall: Musta kahle (WSOY 1964)


Sara Kokkonen: Rasavillejä ja romantikkoja - Rakkaat suomalaiset tyttökirjat (Avain 2013)


Sara Kokkonen: Kapina ja kaipuu. Kultaiset tyttökirjaklassikot (Avain 2015)



L.M.Montgomery, Sisko Ylimartimo: Alppipolku L.M.Montgomeryn elämä ja teot (The Alpinen Path: The Story of My Career, Minerva 2017, suomennos Saana Rusi) ja Sisko Ylimartimon alkuperäisteos Anna ja muut ystävämme (Minerva 2008)



L.M.Montgomery: Yrttitarha (The Garden of Spices, Minerva 2018, suomennos Saana Rusi)

tyttökirjaterveisin
Leena Lumi

29 kommenttia:

  1. Kiva kun ei ole ikärajoja, vaikka Lucy Maud Montgomery kirjoitti aikuisille, miten niistä tuli tyttökirjoja, on eri juttu...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hus, hus, kaikki ikärajat;-) Ainakin Montgomeryn kirjojen suhteen. Onneksi mekin saamme näistä nauttia...

      Poista
  2. Ihanaa, että listasit nämä. Minä olen miettinyt, että pitäisi samoin tehdä oma alasivu blogissani oleville tyttökirjoille. Minullahan on sellainen "kuukauden tyttökirja" -projekti (mukana on myös nuortenkirjoja sekä tyttökirjamaisia aikuisten kirjoja, kuten Linnanneidon lokikirja) blogissani, mutta en ole koonnut niitä minnekään.

    Ehkä sinun innoittamasi kokoan!

    t. Lumiomenan Katja nyt anonyymina (töistä... :))

    VastaaPoista
  3. Katja, niin minustakin, sillä tämä on ollut työn alla 'vasta'vuoden. Seuraavaksi teen lastenkirjakoosteen ja sitten...;-)

    Minusta tällainen kooste palvelee niitä, jotka hakevat vain tietyntyyppisiä kirjoja. Heidän ei sitten tarvitse kollata koko lukemieni kirjojen kirjastoa läpi. Huomasin itse, miten vaikea sieltä oli poimia näitä, joten lisäsin sinne kansikuvia ja lisään edelleenkin.

    VastaaPoista
  4. Kiitos Leena! Niin ihana kuvakollaasi ja postaus! :) Lomalla tartun taas Montgomeryyn varmasti joko Patin jatko tai Kilmeny...haluan säästellä näitä, mutta tiesitkö että syksyllä ilmestyy taas uusi Montgomeryn suomennos Ylimartimolta?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sara, ole hyvä ja ilo on minun.

      Pat - Vanhan kartanon valtiatar vaikutti minuun vahvasti...On kuin olisin lukenut Maudin päiväkirjaa, mutta en olisi sitä ymmärtänyt ilman Ylimartimon 'avainkirjaa'.

      Tiedän ja se on tulossa minulle;-)

      Ehkä tämän otsikko olisi pitänyt olla Montgomery ja muuta, mutta kun eniten on kuitenkin tyttökirjoja.

      Poista
  5. Näihin kirjoihin, erityisesti juuri Anna-sarjaan, liittyy tosi väkeviä, ihania ja jännittäviä lukukokemuksia. Kaiken tuon nuoruuden tunnelman nostatti postauksesi haikeana pintaan. Ensimmäisen Anna-kirjan äitini luki minulle ja sisarelleni ääneen, sitten rupesin lukemaan niitä itse. Jo äitini oli aikoinaan lumoutunut Anna-kirjoista ja muista tyttökirjoista (Montgomery, Burnett, Alcott). Täytyy vissiinkin eläkkeelle päästessäni ryhtyä lukemaan tyttökirjoja ja palaamaan siihen ihanaan verkkaiseen lukemisen tunnelmaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paula, no siinä se tuli koko rimssu: Montgomery, Burnett ja Alcott. Minulle ei kukaan ehtinyt lukemaan, ei edes kotiapulainen, joten opin todella nuorena lukemaan suoraan, mutta en tavuttaen, mistä oli sitten koulussa ensimmäisenä vuonna harmia. Toisena kaikki muuttui voitoksi. Iiris-rukka oli ensimmäinen tyttökirja, jonka muistan saaneeni ja sitten Pikku naisia ja Salainen puutarha. Annoja sain pitkin lapsuutta ja ostin uudet painokset myös tyttärellemme Merille, joten nyt kaikki Annat ja Emiliat on meillä kahteen kertaan.

      Minusta juuri tyttökirjojen maailma luo sitä rauhaa ja leppoisuutta ympärillemme, jota niin kaipaamme - tietoisesti tai tiedostamatta.

      Olihan se ensin outoa, mutta kyllä se äkkiä nappasi syliinsä, tunnelmiinsa. Try it!

      Poista
  6. Ah, ihanat tyttökirjat!

    Mutta uskallanko edes myöntää, että minun tyttökirjailijani on Alcott: en ole vielä koskaan lukenut mitään Montgomerylta! Mikä puute! Olinkin ajatellut, että nyt kesällä on korjattava tämä kamala virhe, ja tämä postauksesi innosti minua tarttumaan härkää sarvista. Pian siis minun Montgomery-neitsyyteni viedään ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, Suketus!, tyttökirja maailma on suvaitsevaisuuden lähde, jossa uidaan kuunvalossa ja keijut sukivat hiuksia...

      Minä luin kaikkia, katso yllä, mitä Paulakin on lukenut ja sen lisäksi Anni Swania ja Virtasen Selja -kirjoja ja ihan kaikkia en muistakaan.

      Mitäs jos lainaisit ensin tuon Ylimartimon Anna ja muut ystävämme, niin saisit kuin salakirjoitusavaimen Montgomeryn tekstiin. En tiedä, onko sitä enää myynnissä, mutta ainahan voi kysyä vaikka Saralta.

      No, puuttuuhan tästä minun tyttökirjaraamattuni, joka on vaikuttanut koko elämääni ja se on F.H.Burnettin Salainen puutarha. Meillä on se kahtena eri filmiversionakin, mutta valitettavasti VHSnä, joten kun löydän...

      Suven suloisena päivänä: Antaudu Montgomerylle ja viis neitsyydestä!

      Poista
  7. Oi miten sykähdyttävä postaus! Aivan sydän suli katsellessa noita kansia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elma Ilona, kiitos. Nämä löytyvät nyt palkista yhden kuvan alta kuvaa klikkaamalla.

      Nostalgiaa...

      Poista
  8. Leena lukee, esittelee ja kirjoittaa.. Siksi kutsunkin sinut Leenä yhdeksi kirjoittajaksi kesäjännäriin, jonka on tarkoitus syntyä monien kirjoittajien yhteistönä.
    Kukaan ei voi tietää mihin tarina tulee viemään. Tule ja tutustu sivullani Pieniä Sanoja teksti/ Varjojen Saari
    ilmoita jos osallistut, omalla tekstillä.Ohjeet alkutarinan lopussa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikatherine, kiitos kunniasta, mutta minun on kieltäydyttävä. En ole ehtinyt ottamaan edes kirjablogien lukuhaasteisiin. Yritän nyt vain selvitä kunnialla puutarhasta, kirjoista, toisten puutarhojen kuvaamisesta yms.yms. ja sitten olen vähän aikaa. Vain olen.

      Minulla on nyt oikein elämäntapaopas, jossa opetetaan sanomaan 'ei'. Ideasi on hieno ja toivon ja uskon, että saat kirjoittajia.

      Kaunista viikonloppua sinulle!

      Poista
  9. Musta Pekka -kirjan kansi on aivan hurmaava !

    Haluan ehdottomasti lukea nuo L.M. Montgomeryn Pat-kirjat, pitääkin katsoa, josko meidän kirjastosta saisi ne. Voisivat olla täydellistä kesäluettavaa !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Petriina, niin..tuo jännä vihreänkeltainen väri, tyttö kuin Lumikki ja...

      Etenkin Pat - Vanhan kartanon valtiatar on hyvä ja siinä sanotaan Maudin kirjoittaneen ulos omia tuntojaan. Mutta eka osa tukee aikuisen Patin ymmärtämistä.

      Poista
    2. Tuo Musta Pekkan kansikuva on muuten Martta Wendelinin kuvittama. Hän kuvitti paljon muitakin tyttökirjoja ja ne ovat todella kauniita!

      Poista
  10. Ihana postaus! Kiitos kun teit tämän ja löysinpä uusia Montgomeryjäkin, kuten Marigoldin lumottu maailma.
    Ah, Sininen linna, sen lahjoitin Katjalle ja kai pitää sitten lainata jos tekee taas mieli lukea..

    Kesäterveiset Muuratsaloon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minttuli, kiitos. Montgomery -auvo jatkuu, sillä syksyllä ilmestyy Perinnönjakajat. Luin kustantajan esittelyn ja nyt arvelen, että saamme hyvin, hyvin hykerryttävän tarinan, sillä 'Becky -täti ilmoittaa, että hänen kuolemansa jälkeen...' Kirja mainitaan yhdeksi hauskimmaksi Montgomeryn teoksista.

      Sininen linna 4-ever♥

      Kiitos samoin sinulle & co!

      Poista
  11. Oi, Anna-kirjat oli ihania! Vasta muuten minäkin luin tuon Vanhan kartanon patin, pitäisi lukea tuo jatko-osa siihen. Marigoldia en muista lukeneeni, pitää ottaa sekin ohjelmaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mari, niin ovat ja ikiklassikoita. Minä pidin jatko-osasta vieläkin enemmän. Marigoldia en enää kovasti muista...

      Ja syksyllä saamme uuden Motgomeryn, Perinnön jakajat.

      Poista
  12. Montogomery on ihana! En ole vuosikausiin sitä lukenut. Pitänee ottaa luettavaksi ja haaveilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helmi-Maaria, miten musta tuntuu, että sinulla nyt muuta...,mutta jos...Tulen kohta...

      Poista
  13. Ihania kirjoja,joista osan olen lukenut kauan sitten.Minun tyttökirjasuosikkini taitaa olla Pikku Naisia,ja toivon,että se Geraldine Brooksin kirja,joka kertoo pikku naisten isästä,käännetään suomeksi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, Pikku naisia oli minullekin rakas ja aina mietin, että kuka minä olisin tytöistä etc. Siitä on tullut filmikin, josta pidin.

      Ja vielä Brooksin kirjoittama...toivottavasti saamme sen suomeksi.

      Poista
  14. Tuo musta kahle oli yllätys! Luin sen joskus 1970-luvulla ja muistin uudestaan vasta nähdessäni kannen tässä. Itse aikoinani löysin tyttökirjat ja luin niitä sikin sokin.Selja-kirjat äiti osti kokonaisena sarjana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiina, niin minullekin! Edelliskerrasta olikin aikaa, mutta jollain oudolla tavalla teos on hyvin kestänyt aikaa...ja eihän rasismi siitä miksikään muutu, mutta oli tässä kirjassa jotain raikastakin.

      Seljat minulla on sikin sokin, mutta Annat ja Runotytöt ovat sekä vanhoina että uusina painoksina.

      Poista