torstai 30. maaliskuuta 2017

Mia Gahne: Parhaat kesäsalaatit


Ihan jo vesikielellä odotan kesäkeittiömme avautumista! Lumimies liimaantuu grilliin ja minun tehtäväkseni jää loihtia salaatti grilliherkulle. Pyöritän helposti paljon samoja, muutamia salaatteja eli perunasalaatti uusista perunoista, katkarapusalaatti, melonisalaatti, caprese ja vihersalaatti, johon tulee milloin mitäkin. Mikään ei nyt ollut tervetulleempaa kuin saada ruokakirja monipuolistamaan salaattitarjontaa. Löytää ihan uusia juttuja: Grillattua jäävuorisalaattia! kuin myös unohdettuja herkkuja, jotka ovat jääneet jonnekin lapsuuden kesiin:Minulla retiisit! Lisäksi vielä makeaa jälkkäriksi ja siitä se on tehty, täydellinen kesäruokailu.

Mia Gahnen Parhaat kesäsalaatit (Somriga sallader. Röror, grillat och annat gott, Minerva 2017, suomennos Anna Maija Luomi) tarjoaa vaihtelua paitsi salaatteihin myös ihania kastikeohjeita, juomavinkkejä ja houkuttavia jälkiruokia. Kirjan upeat valokuvat Stefan Wettainen. Kirjan koko juuri oikea ruokakirjahyllyyn, sivuja 159 ja ote on yhtä rennon hauska kuin on Mia itse kirjan viimeisessä kuvassa. Salaateista löytyvät vihreät salaatit, kalasalaaatit ja lihasalaatit. Lisäksi on vielä grillattua, muuta hyvää ja jälkkäriksi makeaa.


Tarjolla on mm. kuvassa näkyvää Provencen kukkakaalisalaattia ja savustettua kalaa. Kala vieläpä kampelaa, nam! Punajuurikvinoaa, lämminsavulohta ja fetaa, tillipaneroitua ahventa ja kantarellisalaattia,


wokattua kanasalaattia, kuva yllä, marinoitua paahtopaistisalaattia ja vaikkapa kirjan kannessa olevaa perunasalaattia parsan ja salsa verden kanssa. Olen itse aika innostunut hyödyntämään ylijääneet uudet perunat salaatiksi, joten tämä tulee kokeiluun ensimmäisenä. Mia toteaa:

Olisi melkein mahdotonta tehdä kesäsalaattikirja, jossa ei olisi perunasalaattia. Tämä on minun ihanan vihreä ja maukas versioni perunasalaatista. Salaatti maistuu taivaalliselta lampaankyljysten kanssa ja sopii hyvin myös savukalakesteihin.


Retiisi-kurkkusalaatti burratan kera toi mieleeni, miten paljon olen ennen pitänyt retiiseistä. Miten ne voi unohtaa! Tämä salaatti valmistuu kurkusta, reitiiseistä, valkosipulinkynsistä, burratasta tai mozzarellasta, lisänä ripaus sokeria ja suokaa, limetin mehu, oliiviöljyä, yrttejä maun mukaan ja ripaus sormisuolaa ja mustapippuria.


Yksi Mian omista lempisalaateista on tomaatti-vesimeloni-fetajuustosalaatti, joka sopii erityisesti grillatun pihvin lisukkeeksi.

4 annosta

4-6 isoa, kypsää tomaattia tai 19-15 pientä erilaista tomaattia
1 pieni tai 1/2 isoa vesimelonia
0,5 dl oliiviöljyä
2 rkl omenaviinietikkaa
150 g fetajuustoa
2 salaattisipulia raastettuna
1 ruukku basilikaa
1 ruukku minttua
suolaa ja mustapippuria myllystä

Leikkaa tomaatit ja vesimeloni jokseenkin samankokoisiksi paloiksi. Pane palat kulhoon ja lisää hieman suolaa. Anna tekeytyä sillä aikaa, kun sekoitat muut ainekset. Vatkaa oliiviöljy ja etikka yhteen. Mausta suolalla ja pippurilla. Asettele tomaatti-vesimeloniseos suurelle vadille. Riko fetajuusto palasiksi salaattiin. Ripottele salaattisipuliraaste ja yrtit mukaan (säästä hieman yrttejä koristeluun). Kaada kastike salaattiin ja sekoita varovasti. Lisää pippuria ja koristele yrteillä.

Tuoretta, virkistävää ja kesää ihan satasella, toteaa Mia.


Raakariisiä, uppomuna, pekonia ja avokadoa on Mian yritys luoda sama aamiainen tai brunssi, jonka hän söi aamuisin Los Angelesissa suosikkihotellissaan Sunset Marquisissa.

Parhaat kesäsalaatit sisältää myös kastikkeita ja dippejä, kuten vaikka kirpeä borlottidippi, mahtava anjoviskastike, punajuuritzatsiki, savuhummus ja punajuuripikkelssi.


Jälkiruokia on tarjolla kuvan puolukkapiirakasta minitiramisuun. Dolcen äärellä on kiva todeta, että aina löytyy jotain uutta ja innoittavaa. Sitähän helposti urautuu etenkin keittiössä, mutta olen tietoisesti päättänyt tarjota myös kesäterassilla joka vuosi jotain uutta. Parhaat kesäsalaatit on ihan munoloinen kirja: iso kuvasivu, vastasivulla resepti, vähän tarinaa eli mistä reseptin idea tms. ja kivat mattapintaiset kuvat, rento fiilis. Huomasin myös, että ainesosat eivät olleet mitään rakettitiedettä eli ne ovat ymmärrettävät ja helposti saatavilla olevat.


En voi ikinä ohittaa omenajälkkäreitä, joten nyt nautimme vielä kanelilla ja calvadosilla maustettua lämmintä omenasalaattia!

4 annosta

3 isoa omenaa
2 isoa päärynää
2 rkl voita
1 tl jauhettua kanelia
0,5 tl jauhettua inkivääriä
2 tl silputtua rosmariinia
2 rkl calvadosia
1 rkl akaasiahunajaa

tarjoiluun:

jäätelöä

Kuori halutessasi hedelmät. Leikkaa hedelmät lohkoiksi. Sulata voi paistinpannulla keskilämmöllä. Lisää kaneli, inkivääri ja rosmariini. Pane hedelmälohkot pannulle ja kuullota niitä muutaman minuutin ajan. Lisää calvados ja anna sen haihtua. Ripottele päälle hunaja ja piasta, kunnes, hedelmät alkavat saada hieman väriä. Tarjoile hedelmäsalaatti kylmän vaniljajäätelön kanssa.

Ihana suvikirja mökille, veneeseen, omalle terassille, suvituliainen kenelle vain. Rakkaudesta rentoon kesäruokaan!

*****

Ruokakirjat Leena Lumissa

28 kommenttia:

  1. Kirjan kansi saa veden kielelle! Ainakin tuota peruna-parsasalaattia on kokeiltava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saila, se on minunkin suosikkini. Tämä on varsin erilainen perunasalaatti ja aion myös kokeilla.

      <3

      Poista
  2. Onpa herkullinen kirja! Onneksi ehdin syödä ennen kuin tulin tänne:)

    Kiitos tästä♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minttuli, tämä on raikas kirja! Minä juutuin torstain Hesariin ja olen vasta syönyt jogurtin ja myslin:) Luin yöllä Rissasta aamukahteen!!!!R. yritti ottaa kirjaa pois jo yöhdeltä, mutta en antanut. No, on joskus mennyt aamukolmeenkin...

      Ole hyvä♥ Kirja tulee arvontaani.

      Poista
  3. Houkuttelevia! Nyt täytyykin keskittyä enempi salaatteihin ja niihin tomaatteihin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rita, eikö vain! Kesän parhautta on juuri kevyemmät ruoat. Paljon salaatteja ja kun mansikkasato alkaa, voisin elää mansikoilla:)

      <3

      Poista
  4. Nyt tuli ikävä kesää ja sen kaikkia primöörejä...Todella herkullisen oloinen kirja. Olen taas vaaravyöhykkeessä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Airi,kiva olla herkullisen vaaran vyöhykkeessä:) Parhaat kesäsalaatit on tulossa arvontaani jahka ehdin sen järjestää.

      <3

      Poista
  5. Herkullisia kuvia. Ja punajuurikvinoaa, voi tuollaista pitää joskus kokeilla! Olen nyt vasta viime vuosina lämmennyt punajuurelle, se oli aikaisemmin yksi sellaisista jutuista, joista en liiemmin välittänyt (se oli se makeus). Mutta nyt kun kelkkani on kääntynyt, niin olen himoinnut punajuurta vähän kaiken kanssa. :D Vaikuttaa muutoinkin ihanalta kirjalta, itselläni on vähän sellainen paha tapa tehdä liikaa samoja juttuja samalla tavalla, joten tällaisista on hyvä hakea uusia ideoita. -Taru

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taru, eikö vain! Minä olen se, joka istuu joskus kellarissa ja syö suoraan purkista etikkapunajuuria:) Jouluna kun muut nauttivat rosollista, minä syön punajuuripiparjuurisalaattia. Olethan huomannut että blogissani on kirja, jonka nimi on Punajuuri....En ole kai ikinä lopettanut punajuuren syöntiä, mutta nyt löydän takaisin retiisit. Sitä urautuu, sille ei oikein mahda pitkässä juoksussa mitään. Sen tähden päätin, että 'tee Leena edes kerran vuodessa yksi uusi ruoka'. No, se lohilaatikko oli vähän liiankin hyvää: Meillä on tulevana viikonloppuna taas sitä. Ei tule nyt viestejä, että 'meillä syödään tulevana viikonloppuna sitä ja sitä...'Ei kehtaa sanoa, miten paljon siitä pitää.

      Suosittelen!

      <3

      Poista
    2. Tässä: http://leenalumi.blogspot.fi/2012/05/punajuuri-ruokaohjeita-ja-ideoita.html

      Poista
    3. Hei, kiitos vinkistä! Tuo pitääkin etsiä kirjastosta. Tosiaan nyt kun olen kyseisen juureksen ihanuuden ymmärtänyt, olen himoinnut sitä koko ajan enkä enää alkuunkaan ymmärrä, miten olen voinut joskus siitä olla pitämättä! Noh, parempi myöhään kuin ei milloinkaan eikös. :) Ja voi kuule, se on just näin, että kun löytää jonkun jutun joka on helppo ja josta pitää, sitä tulee tehtyä. Meidän keittiössä on nyt laittoman useasti syöty leivällä suurustettua tomaattikeittoa kera buffalomozzarellan.. on vaan niin hyvää. :) Herkullista viikonloppua! <3 -Taru

      Poista
    4. Taru, ole hyvä<3 Parempi myöhään kuin ei milloinkaan:) Aijai, miten herkulta kuulostaa ja se on järkyttävän terveellistä!

      Kiitos samoin sinulle!<3

      Poista
  6. Vihersalaattia on aika usein tullut tehtyä, mut vaihtoehtojakin selvästi olisi :)
    Yks ehdoton herkku on kyllä savustettu kampela. Sitä saatiin usein verkoilla Luvialla mökkeillessä♡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanne, juu sitä tuttua, jota voi sitten varioida. Muistatko isöäidin salaatin, johon tuli etikkaa, salaattia, kurkkua, kermavaahtoa, keitettyjä munia...

      No jos saisi sanoa, niin ei ole kampelan voittanutta. Kun olimme just muuttaneet Luvialle, olin jotain 8, lähdimme isän kanssa Laitkariin vastaan kalastajapaatteja. Sieltä ne saapuivat illan hämärissä ja kun silakkalaatikoita alettiin nostella autoon, siellä oli kampeloitakin. Pidin sitä kädessäni ihmeenä, eikä äiti, silloin vielä järvi-ihminen, siitä perustanut. Onneksi sitä tuli sitten myöhemmin saatua ja tuplasti!

      Me saatiin Kuivalahden mökillä keväisin verkoilla mielettömät määrät suuria meriahvenia. Ne olivat tosi hyviä, kun laittoi yksinkertaisesti folioon ja grilliin. Anoppilassa sain kokea sitten kaikki merenrannan perinteiset kalajutut, mutta tänä suvena aiomme ajaa isän kotipitäjään Säkylään ja toivomme saavamme nauttia savustettuja Pyhäjärven muikkuja. Se oli minulle jo Luvialla asuttaessakin osa kesääni, olla Säkylässä.

      Oijoi, taas tulee Luvialle ikävä. Onneksi olemme siellä pääsiäisen.

      <3

      Poista
  7. Salaattohjeet ovat aina tervetulleita:) Juuri äsken Bambin kanssa iltapisulenkillä katselin puiston rosmariinipuskia ,ja mietin että käytän tuota yrttiä aivan liian harvoin vaikka sitä voin poimia puistosta niin paljon kuin haluan.Eli tuota omenajuttua tulee varmaankin joskus tehtyä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael, niitähän ei voi olla liikaa:) Omenajuttu taitaa olla taivaallista...Voi meitä! Toisaalta elämän pitää olla kaikkien aistien juhlat!

      <3

      Poista
  8. Kyllä tässä alkaa vesi kielellä odottaa terassikelejä. Olisi ihana istua jo ulkona syömässä: salaatteja tai grillattua ruokaa. Meillä terassi ei ole niin hyvin katettu, että siellä voisi vielä olla ja uutta luntakin tuli... No, hyvät ruokaisat salaatit maistuvat sisälläkin.



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, maanantaista luvataan taas lämpenevää. Yksi lysti, me aletaan grillata ja istua meidän terasilla vapusta:) Nyt talviruoka jo kyllästyttää, alkaa kaivata ulkoruokintaan ja paljon salaatteja ja pidän myös kaikesta grillatusta. Ei meilläkään ole mitään laseja ja katto on vain puolikate, vain se grillikatos toimii täysin sateen/myös lumisateen, suojana. On kiva olla oikeesti ulkona. Laitoin jo yläkertaan Strada -hyllyyn kasan vihreitä tyynyjä, joita ulosmenijät laittavat sitten tuoleihinsa, että ei tule vilu ja huopia on paljon. Untuvatakit on myös keksitty ja omistan unelmanpaksun. Kaipaan grilliruokaa niin, että en sanotuksi saa...ja tuota kannen perunasalaattia aion kokeilla ja paria muutakin.

      Poista
  9. Ai miten mahtavia herkkuja. Nyt alkaa todellakin olla juuri se aika kun tekee mieli muutella talvisia ruokia keväisemmiksi ja kevyemmiksikin. Tuo vesimeloni-tomaatti-fetasalaatti on herkullista, sellaista olen tehnyt aiemmin. Ja tuota brunssityylistä tuhdimpaa voisi kokeilla hyvin vaikka huomenna. Puolukkapiirakasta nyt puhumattakaan ;-)

    Taidankin nyt lähteä tekemään meille aamiaista. Miehet nukkuvat vielä, mutta kahvin tuoksu saa varmasti isomman nousemaan ylös :)

    Tulen vielä tänään lukemaan kaikki ne postaukset, joita en ole ehtinyt tässä parin viikon tauon aikana käydä läpi. Olen aivan loppusuoralla oman kirjani kanssa ja toivottavasti tänään saan sen urakan loppuun.

    Ihanaa lauantaita teille kahdelle. Nautititaan täysillä ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta, vesi kielellä kevättä kohti. Onneksi minä olen niitä, jotka suvella kapenevat eli vin elää salaateilla, mansikoilla, kantarellifrittatalla ja vähän jotain grillattua kalaa koko suven. Ja tietysti mustikat, sitten kun niitä saa. Se salaatti on takuulla herkku, sillä meilähän menee sitä toista versiota kiitos erään viinipihakäynnin Pöllöwaarissa. Minä otin sen silloin katkaravuilla, ystäväni parmankinulla. Meillä brunssi olisi aamiaista parempi, sillä R. istuu vieläkin sängyssä lukemassa Hesaria, mutta suklaakahvi on jo nautittu. Minä sentään tässä vetäsiin jogurtin hasselpähkinämyslillä:)

      Jo sulla tulee Yhteishyvä, revi siitä sivu 33 ja kokeile! Olen aina sanonut, että 'Luojalle kiitos, kun Apfelstruudelia ei saa Suomesta...'

      Älä stressaa! Ainoa joka sua voisi nyt kiinnostaa olisi kirja Jäljet ja Maria Wiikin maalaus Ullakkokamarissa. Mikä kirja se on?

      Kiitos samoin teille! Voit olla varma, että lauantai on täälläkin tänään♥

      Poista
  10. Jos juuri nyt saisin valita ottaisin tillipaneroitua ahventa ja kantarellisalaattia...Voiko mikään maistua enemmän luonnolta: mereltä ja metsältä! Mutta sitä ennen voi nautiskella vaikka tuolla feta-melonisalaatilla kuumien kesäpäivien grillausten lomassa...:) Tämä vaikuttaa todella kivalta kirjalta, sopisi vaikka kesäviemiseksikin. Mutta luulen, että itselläni päätyisi kyllä mökin kesäkeittiöön...

    Suloista sunnuntaita <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Milla, tänään harmaana päivänä minäkin! Suuret meriahvenet ovat niin hyviä ja ne on helppo peratakin. Feta-melonisalaattikausi on kohta täällä. Minulla on tämä jo hyllyssä ja toinen kappale lähtee arvontaani, jahka ehdin sen järjestää.

      Kitos samoin sinulle<3

      Poista
  11. Tämä kirja on kyllä pakko saada! Nimimerkki: intohimoinen salaattien ystävä :)

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaisa Reetta, tämä on ihan suvimust! Sama täällä, mutta jotenkin vain taas teen tänään spaghettia:) On harmaa päivä, sadetta ja lehdossakin vielä niin lunta, että ei pääse haravoimaan...Suvi selvästi muuttaa aterioita parempaan suuntaan, vaikka pyrimmekin syömään capresea kahdesti viikossa ja muutoin jotain vihersalaattia.

      <3

      Poista